Bestuurdersbank

Bestuurdersbank voor organisaties

Nieuwe bestuursleden vinden kan een grote uitdaging zijn.

PEP werft potentiële bestuursleden, die niet zo goed weten bij welke organisatie ze aan de slag willen. Wij doen dan een intakegesprek, en zoeken op basis van de ervaring, voorkeuren e.d. een passende organisatie. Liefst in het eigen stadsdeel.


Wij willen dus graag een goed inzicht hebben welke organisaties allemaal bestuursleden zoeken, per stadsdeel. En om welke bestuursfuncties het gaat.


Wil je zeker zijn dat wij op de hoogte zijn van jouw bestuursvacature, mail dit dan naar [email protected]

Mogelijkheden bij bestuursvacatures

Zet een vacature op Den Haag Doet

Zoeken jullie nieuwe bestuursleden? Maak dan een leuke vacaturetekst met foto, en zorg dat de vacature op Den Haag Doet staat. Dan weten wij dat jullie bestuuursleden zoeken.

Wij matchen potentiële bestuursleden namelijk na een intake-gesprek, maar moeten dan wel weten welke bestuursvacatures er zijn.


Adviesgesprek voor een wervingsplan

Bestuursleden vinden is best een uitdaging. Omdat elke organisatie anders is, is ook welk wervingsplan anders. Dus maak vooral een afspraak op 070 302 44 44.


Tijdelijke ondersteuningsmogelijkheden

Interim bestuurders inzetten

Door tijdelijk de ‘lege plekken’ in te vullen, kan het bestuur weer orde op zaken krijgen en weer wat normaliseren. De interim bestuurder kan ook helpen met een nieuwe koers (indien nodig). Of helpen met een andere werkwijze, b.v. minder uren per bestuurder. Maar kan ook zijn met nieuw beleid, de communicatie goed opzetten, enz.

Opmerking: wij moeten wel interim bestuursleden beschikbaar hebben.


Ondersteuning door adviseurs van de Sesam Academie

De adviseurs van de Sesam Academie zijn vrijwilligers en experts op het gebied van bestuurlijke- en organisatorische vraagstukken. Er zijn wel kosten aan verbonden, maar dit kan gedekt worden via Fonds 1818.

Tips voor het werven van bestuursleden

Het werven van bestuursleden kan een uitdaging zijn. Want het is een hele verantwoordelijkheid. En vaak wordt ook verwacht dat het teveel tijd gaat kosten.


Hierbij wat tips:

Kan het in een beperkt aantal uren?

Een bestuursfunctie kan in de loop der tijd flink uitgegroeid zijn in uren. Dan is het vrijwel onmogelijk om opvolging te vinden. Een richtlijn is dat het maximaal 4 uur per week kost. Dit betekent dus: kun je het anders organiseren? Denk bijvoorbeeld aan commissies.


Bedenk van tevoren: is het bestuur aantrekkelijk?

En vrijwel niemand wil plaatsnemen in een bestuur dat vastgeroest en intern gericht lijkt te zijn. Let op: het kan best zijn dat uw eigen perceptie als bestuur anders is dan die van de buitenwereld. Maar het gaat er dus om hoe die buitenwereld naar jullie kijkt. Het is de moeite waard dat te onderzoeken en op basis van de uitkomsten actie te ondernemen. Een goede optie is om een bestuurscoach in te zetten.


Zorg voor evenwicht in het bestuur: bestuur als team.

Er zijn in basis drie typen bestuurders.

De vernieuwer ( wil het anders, zoekt nieuwe netwerken, nieuwe doelgroepen, nieuwe activiteiten); de verbinder (bij elkaar brengen van mensen) en de versterker (beschermen het gedachtegoed en de tradities, gedreven om te versterken wat er al is en goed gaat). Ideale combinatie: een balans van de verschillende typen. Met name een evenwicht tussen de versterkers en de vernieuwers. Deze worden in evenwicht gehouden door de verbinders. Dit voorkomt vastgeroeste besturen, hollende besturen, vechtende besturen of te gezellige besturen.


Kijk hier voor tips voor het vinden van bestuursleden.

Advies voor werven van bestuursleden?

Laat het dan weten bij Elles Voorsluijs, 📧 [email protected] of via ☎️06 - 53 414 652.