Bestuurdersbank voor organisaties

Nieuwe bestuursleden vinden kan een grote uitdaging zijn.

Veel maatschappelijke (vrijwilligers) organisaties hebben moeite met het vinden van nieuwe bestuursleden. Het gevolg is dat de zittende bestuursleden teveel werk moeten verzetten om de boel draaiende te houden, en daardoor een hollend bestuur worden (achter de feiten aan). Ook zitten ze te lang omdat er geen nieuwe aanwas is, en krijgen teveel ‘eigen tradities’. Het gevolg is dat het bestuur niet aantrekkelijk is voor potentiële nieuwe bestuursleden.

Een paar van de beschikbare bestuursleden

Tijdelijke inzet in bestuur - voorkeur Centrum

"Ik help graag bij het opzetten van goede communicatie."


Zij wil graag bijdragen aan een projectmatige inzet t.b.v. het opzetten van goede communicatie van de organisatie. En is een ervaren communicatieprofessional uit Den Haag, die zelf in het Centrum woont.

 

Status

In gesprek met een organisatie.

 

Voorkeur Centrum (mag ook elders)

Tijdelijke inzet in bestuur - voorkeur Escamp

"Ik draag graag bij een vernieuwing en inspiratie."


Hij heeft veel ervaring in bestuursfuncties. Wil graag bijdragen aan vernieuwing en inspireren. Ziet snel kansen en hoe je belangen kunt combineren. Wel belangrijk dat er een ‘klik’ is met het bestuur. Vindt het fijn als het bestuur een bepaalde gedrevenheid en visie heeft. Woont zelf in Escamp (Moerwijk).

 

Status

Beschikbaar voor 2 - 4 uur per week, voor periode van b.v. 3 maanden (is bespreekbaar). Op maandag- en dinsdagavond. Handig als het hondje mee kan komen.

 

Voorkeur Escamp (mag ook elders).

Bestuursfunctie - Haagse Hout

"Ik wil graag verkennen waar ik aan de slag wil."


Zij is beschikbaar voor een bestuursfunctie, maar wil eerst verkennen wat de mogelijkheden zijn. Daarom wil ze graag een paar maanden meedraaien. Ze kan op meerdere vlakken bijdragen: weet alles van wet- en regelgeving; PR en Communicatie. Heeft wat minder affiniteit met sport. Wordt graag uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

 

Status

Beschikbaar voor korte periode, met kans op langer.


Voorkeur voor Haagse Hout.

Bestuursfunctie - Haagse Hout

"Ik wil graag aan de slag bij een grotere organisatie. En doe het liefst iets met journalistiek."


Zij is beschikbaar voor een bestuursfunctie, iets Engelstalig/Portugeestalig mag ook. Nog wel wat onervaren, maar leert snel. Wel een voorkeur voor iets met journalistiek of marketing. Wordt graag uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.


Status

Beschikbaar voor 2 - 4 uur per week.

Bestuursfunctie - Scheveningen

"Ik heb altijd veel vrijwilligerswerk gedaan, en ben zelf ook een initiatief gestart. Wil me graag inzetten in een bestuur."


Wil graag een bestuursfunctie en volgt nu de Leergang Managen en Besturen van PEP. Heeft een visuele beperking en doet alles op de I pad, redt zich prima met de computer. Heeft nog weinig ervaring, maar is zeer leergierig. Ze wordt graag uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.


Status

Beschikbaar.

Bestuursfunctie - Segbroek

"Als ik iets doe, ga ik er ook voor!"


Een ervaren, betrokken voorzitter zoekt een middelgrote organisatie met de nodige uitdagingen. Hij heeft affiniteit met onderwijs en cultuur en is desgewenst meer dan tien uur per week beschikbaar. Deze voorzitter bijt zich graag vast. Hij is sterk in het ontwikkelen van visie, actiegericht en besluitvaardig. 


Status

Beschikbaar.

En wat kunnen we daaraan doen?

Interim bestuurders inzetten

Door tijdelijk de ‘lege plekken’ in te vullen, kan het bestuur weer orde op zaken krijgen en weer wat normaliseren. De interim bestuurder kan ook helpen met een nieuwe koers (indien nodig). Of helpen met een andere werkwijze, b.v. minder uren per bestuurder. Maar kan ook zijn met nieuw beleid, de communicatie goed opzetten, enz.


Meer (jonge) Hagenaars interesseren voor een bestuursfunctie

Een bestuursfunctie kan best wel een drempel zijn, zeker als iemand het nog nooit hebt gedaan. Ook kan de verantwoordelijk wat afschrikken (denk o.a. aan de nieuwe regels van WBTR), het aantal uren per week, dat het meestal voor langere termijn is.

Terwijl een bestuursfunctie natuurlijk ook heel leuk kan zijn. Je hebt wat invloed, leert er veel van, je kunt je netwerk uitbreiden, enz. 


Door aandacht te besteden aan de positieve en leuke aspecten van een bestuursfunctie, wil PEP het aantrekkelijker maken om de stap te zetten. Maar ook door goede begeleiding te bieden, o.a. door de Leergang managen en Besturen en door extra begeleiding van een bestuurscoach.


Bewustwording: is jouw organisatie aantrekkelijk zijn voor nieuwe bestuursleden

Het is wel een belangrijke voorwaarde dat jouw organisatie aantrekkelijk is voor nieuwe bestuursleden. Dat is voor PEP wel een voorwaarde van deelname als ‘vragende organisatie’. Er zijn verschillende manieren om dit duidelijk te krijgen. PEP heeft bestuurscoaches die mee kunnen kijken. De organisatie kan zelf óf onder begeleiding van PEP het spel Jam Cultures spelen, of een PEP adviseur is een aantal keer aanwezig bij de vergaderingen.

Wil jouw organisatie in aanmerking komen voor een interim bestuurders en/of nieuwe (jonge) bestuursleden?

Laat het dan weten bij Marja Salman, [email protected] of 06 - 53 41 54 57.

Zelf bestuursleden werven?

Wil je als organisatie zelf bestuursleden gaan werven? Doe dan mee met de Expeditie Nieuwe Gezichten: Bestuursleden. Deze expeditie bestaat uit meerdere bijeenkomsten, minimaal 6. En ook moet er nog wel wat ‘huiswerk’ worden gedaan. Het is echter zeer leerzaam en de methode kan ook ingezet worden om ook andere vrijwilligers te werven.