Informatie over vrijwilligerswerk

Informatie over vrijwilligerswerk

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is werk dat je doet zonder betaling en verplichting. Dat wil niet zeggen dat er niet op je gerekend wordt. Dus helemaal vrijblijvend is het natuurlijk niet. Vaak is het ook zo dat:

  • Vrijwilligerswerk een maatschappelijk belang dient.
  • Vrijwilligerswerk geen winstoogmerk heeft.
  • Vrijwilligerswerk niet in de plaats komt (of mag komen) van betaald werk.
Vrijwilligersverzekering

Vrijwilligersverzekering

De Haagse Polis is een gratis verzekering van de gemeente Den Haag voor iedereen die vrijwilligerswerk doet. De Haagse Polis biedt een ruime dekking voor ongevallen, persoonlijke eigendommen, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Heb je schade? Neem dan contact op met het Bureau Gemeentelijk Risicomanagement van de gemeente Den Haag via [email protected] of tel: 070 - 3535175. Je kunt ook aan je vrijwilligersorganisatie vragen of zij dit voor je willen regelen.


Heb je vragen over de Haagse Polis? Neem contact op met adviseur Pauline van der Valk via [email protected] of tel: 06 - 58 81 60 96.

Vrijwilligersvergoeding

Vrijwilligersvergoeding

Als vrijwilliger kun je gemaakte onkosten vaak declareren en krijg je deze belastingvrij vergoed. Ook kun je een vergoeding ontvangen die los staat van gemaakte kosten. Dan is er sprake van een vrijwilligersvergoeding. Deze vergoeding is aan regels gebonden, die bovendien anders zijn wanneer je bijstand ontvangt. Lees er alles over op de website van de Belastingdienst, zo voorkom je het betalen van belastingen of boetes.

Uitkering en vrijwilligerswerk

Uitkering en vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Daarom mag je van het UWV vrijwilligerswerk doen terwijl je een uitkering hebt. Natuurlijk wel onder bepaalde voorwaarden. Zo wil het UWV weten of je vrijwilligerswerk gaat doen naast je uitkering. Geef dit daarom altijd aan ze door.

Vrijwilligersovereenkomst

Vrijwilligersovereenkomst

Duidelijkheid over de invulling van je vrijwilligersfunctie is wel zo prettig. Net zoals bij een baan, is het ook bij vrijwilligerswerk aan te raden om afspraken op papier te zetten. Zo is voor beide partijen duidelijk wat ze van elkaar verwachten.


In zo'n overeenkomst staat bijvoorbeeld: Werkzaamheden. De termijn en het aantal uur. Vrijwilligersvergoeding of reiskostenvergoeding. Rechten en plichten. Training en opleiding.

Voorbeeld vrijwilligersovereenkomst


Meer weten?

Het serviceteam van Den Haag Doet helpt je graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 15.00 uur via [email protected] of tel: 070 - 302 44 19.

Sytske Geertsma
Sytske GeertsmaCoördinator Vacaturebank