Tips voor een goede vacaturetekst

Tips voor een goede vacaturetekst

In het oerwoud aan vrijwilligersvacatures wil je graag dat jouw vacature opvalt en gelezen wordt. Om dit te doen is de inhoud van de vacaturetekst van groot belang. Hoe stel je nu een goede wervende vacaturetekst op? Wij geven je graag een aantal tips. De informatie die je geeft over je vacatures is jouw visitekaartje voor deze potentiële vrijwilligers.

Hoe zoeken mensen naar een leuke vacature

Mensen die zoeken op Den Haag Doet hebben de keuze uit zo’n 1.100 vacature. Ze maken een selectie door één of meer zoektermen te kiezen. Of door een zoekfilter te kiezen, b.v. vacatures van 0 tot 4 uur. Vervolgens krijgen ze een overzicht van de vacatures, die ze gaan ‘scannen’. De titel valt gelijk op, en de bijgeplaatste afbeelding. Daarnaast de eerste regels tekst. Op basis hiervan besluiten ze of ze méér informatie willen.

Tips

Hoe schrijf je een wervende vacature? Hieronder vind je een aantal tips. Allereerst: verplaats jezelf in de vrijwilliger. Wat motiveert hem/haar? Waarom zouden ze bij jouw organisatie vrijwilligerswerk gaan doen?


KIJK HIER VOOR EEN KORT FILMPJE OVER EFFECTIEVE VACATURETEKSTEN


💡 Goede titels vallen op

Het eerste wat potentiële vrijwilligers zien, is de titel van de vacature. Je krijgt één kans om die eerste indruk te maken. Spring uit de band en zorg voor een pakkende omschrijving. Woorden als 'vrijwilliger' en 'gezocht' horen niet thuis in de titels voor een digitale vacaturebank. Je post immers een vacature op de vacaturebank voor vrijwilligers. Gebruik de beschikbare ruimte liever voor een titel die opvalt en aanspreekt. Leef je even in in de manier van zoeken van de vrijwilliger. Wat zou jou aanspreken? Een vragende vorm gebruik kan ook: Houd jij van de natuur? Als jullie een goed beeld hebben welke vrijwilliger jullie zoeken, spreek hem/haar dan aan op de motivatie. Gebruik je fantasie!


💡 Ook afbeeldingen vallen op

Plaats je een vacature op Den Haag Doet, vergeet dan vooral niet om een leuke bijpassende afbeelding te kiezen.


💡 Haalbaarheid

Soms zien we vacatures verschijnen die het profiel van Superman of Catwoman omschrijven. Met grote functietitels waar zelfs een ervaren CEO voor terugdeinst. Of met takenlijsten die de meest gedreven vrijwilligers angst inboezemen. Begin wat kleiner met haalbare functies en taken. Of splits je vacatures op.


💡 Houd het kort en in de actieve vorm

Je vacature is in de eerste plaats bedoeld om te werven. Uiteraard heb je veel informatie die belangrijk is. Maar beperk je tot wat noodzakelijk is. Zorg dat de boodschap duidelijk overkomt.


Tel tot 7

Heb je nog steeds teveel tekst? Werk dan met een opsomming. Gebruik korte zinnen onder elkaar en ga niet verder dan 7 onderdelen in je opsomming. Dit werkt echt om de aandacht van de lezer op het scherm vast te houden.


Geen blabla

Jargon en afkortingen in je tekst? Schrappen! Lopen je zinnen over van woorden zoals: 'kunnen, worden, zouden, mogen,...? Haal alle overbodige werkwoorden uit je tekst. Vermijd passieve of lijdende zinnen als: 'het leren van liedjes aan kinderen' of 'het begeleiden van ouderen'. Gebruik liever actieve zinnen als 'kinderen liedjes leren' of 'ouderen begeleiden'. Laat twijfelwoorden als 'misschien', 'eventueel', en 'mogelijk' achterwege. Let op spelling, hoofdlettergebruik en interpunctie. Een tekst vol fouten staat niet professioneel.


💡 Wij en jij

Het geheim van een goede wervende tekst zit 'm (onder andere) in hoe vaak je spreekt over 'wij' en 'jij'. Tel dat eens na in de tekst. Gaat het alleen over jullie? Zorg dat je meer over 'jij', de vrijwilliger, spreekt en je zult beter scoren.


💡 What's in it for me?

Ikke, ikke en de rest kan stikken. Je voelt zelf wel aan dat een vacature, die alleen is geschreven vanuit de eigen vraag van je organisatie, niet aanspreekt. Vertel aan potentiële vrijwilligers hoe leuk het is om bij jullie te vrijwilligen. En dat hoeft heus niet over vergoedingen te gaan. Een supergezellig team, een kerstattentie, een gratis training,.....

Bedenk het maar.


💡 Informatie over de organisatie

Zorg vooral ook voor goede informatie over de organisatie. Wat doen jullie en voor wie. Wat is jullie missie en visie. Hoeveel vrijwilligers zijn er actief. Wat hebben jullie geregeld voor de vrijwilligers.


💡 Controleer op typ- of taalfouten

Dit soort foutjes zijn snel gemaakt. Haal de spellingcheck van Word er even overheen. Of vraag iemand anders om de tekst te controleren.


💡 Call to Action

Tot slot zet je onderaan nog een 'call to action': dat is een concrete oproep tot actie, die erg duidelijk en uitnodigend is. 'Bel Ria voor meer informatie' of 'Heeft u interesse? Reageer dan op deze vacature'. Of 'kom eens kijken bij onze voetbalclub'.

PEP Den Haag

Trainingen van PEP

Potentiële vrijwilligers zijn teleurgesteld als ze geen reactie krijgen of lang moeten wachten, voordat er contact met hen wordt gezocht. Reageer daarom altijd en zo snel als mogelijk. Geef ze een warm welkom! Wil je hier een training voor volgen? Dan kun je dat hier aangeven.