Een bestuursfunctie, durf jij de uitdaging aan?

Als vrijwilliger in een bestuursfunctie? Of als ervaren bestuurder helpen? Veel vrijwilligersorganisaties zoeken bestuursleden. Dit is je kans om écht het verschil te maken!

PEP krijgt zeer regelmatig signalen dat vrijwilligersorganisaties moeite hebben om nieuwe bestuursleden te vinden. En dat is ontzettend jammer, WANT een goed bestuur is enorm belangrijk voor het succes van een organisatie. 

Vrijwillige bestuursfunctie

Waarom zou je het doen?

Een organisatie besturen is lang niet altijd makkelijk. De verwachtingen zijn hoog, zowel vanuit de buitenwereld als vanuit de achterban. Het kan aardig wat tijd kosten en het is meestal niet tijdelijk (tenzij je het interim doet). Dus waarom zou je eraan beginnen?


Hierbij wat argumenten:

  • Je kunt echt het verschil maken met jouw organisatie. Wil je b.v. iets doen voor jouw buurt, dan kan dat via de bewonersorganisatie in jouw wijk. Wil je bijdragen aan het milieu, iets betekenen voor de vluchtelingen in de stad, dan kun jij het bestuurder vaak een verschil maken.
  • Je doet enorm veel ervaring op. Want in een bestuursfunctie komen alle elementen terug, denk aan beleid maken, slim organiseren, communicatieplannen maken, netwerken, enz. Veel van de opgedane kennis en ervaring kun je vaak inzetten in je betaalde baan.
  • Het staat heel goed op je CV.
  • Je bouwt een netwerk op, en dat gaat vaak ook nog eens heel snel. Hoe leuk is dat! 


Maar al die hobbels dan?

  • Onervaren en weinig kennis? Bij PEP kun je de leergang Managen en Besturen volgen, om meer kennis te krijgen van het besturen. En gelijk toepassen in de praktijk.
  • Als nieuweling in het bestuur. Dat kan best even wennen zijn, zowel voor jou als het zittende bestuur. Maar een bestuurscoach kan dit begeleiden.
  • Kost het je teveel tijd? Dan moet er iets gebeuren in de organisatie; denk aan een andere taakverdeling, het ‘lean en mean’ maken. Natuurlijk kun je rekenen op de ondersteuning van PEP en/of een bestuurscoach.
  • Je doet het niet alleen, je doet het als bestuur samen. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid en samen zorg je ervoor dat het goed geregeld is met de WBTR. Ingewikkeld? PEP helpt jullie!
  • Teveel vergaderingen en zijn ze te lang? Ook hier kun je iets aan doen, en kan PEP het bestuur helpen.

Interim bestuursleden / of projectmatige inzet

Heb je al ervaring als bestuurslid, dan kun je daar andere organisaties erg goed mee helpen. Vele organisaties lukt het niet om nieuwe bestuursleden te vinden, maar dat kan ook een reden hebben. Bijvoorbeeld omdat het teveel tijd kost. Of andere redenen waardoor ze minder aantrekkelijk zijn. Als ervaren bestuurslid kun je een bestuur verder helpen.

Je hoeft niet allround te zijn. Misschien weet je b.v. veel van financiën, dan kun je tijdelijk aan de slag om dit slimmer in te richten. Of ben jij iemand met kennis en ervaring van communicatie.


Je kunt je dan aanmelden bij Marja Salman ([email protected], tel. 06 54 41 54 57) of Sytske Geertsma ([email protected], tel. 06 82 47 24 96). Na een intakegesprek wordt een goede match gezocht.

Wel interesse, maar je weet nog niet bij welke organisatie?

Dan denken wij graag met je mee.

Er zijn vele organisaties die bestuursleden zoeken. De ene organisatie zal je meer aanspreken dan de andere. Dat is erg afhankelijk van waar jouw interesses liggen. Maar ook of jij als persoon binnen het team past.


Daarom kun je bij PEP terecht voor een intakegesprek. Wij kennen de organisaties en kunnen samen een leuke match zoeken. Natuurlijk ga je eerst kennismaken.


Interesse? Bel Marja Salman 06 53415457 of Sytske Geertsma, tel. 06 82472496. Zijn wij even niet bereikbaar vanwege vakantie? Dan kun je altijd een afspraak maken op 070 302 44 44. Niet twijfelen, gewoon doen!

Bestuurslid van een bewonersorganisatie

Zo kun je verschil maken in je eigen wijk

Vaste activiteit · 1–2 uur/week
Den Haag
Bestuurs- en werkgroepleden gezocht bij onze Bewonersorganisatie
Deelname aan ons bestuur of een werkgroep hoeft niet veel tijd te kosten, maar is wel belangrijk!Geplaatst door Moerwijk Coöperatie
Vaste activiteit · 2 uur/week
Den Haag
Wie helpt mee de Wijkorganisatie Kortenbos te besturen?
Sluit je aan bij een leuk gemelleerd bestuur en help Kortenbos de toekomst in. Veel flexibiliteit in bestuursrollen, jouw voorkeuren zitten er vast bijGeplaatst door Wijkorganisatie Kortenbos
Eenmalige activiteit · 0–2 uur
Den Haag
‘Laat het ons weten als je iets wilt doen voor de wijk!”
Samen maken we Kraayenstein leuker, gezelliger, veiliger, socialer en mooier.Geplaatst door Wijkberaad Kraayenstein
Vaste activiteit · Flexibele uren
Den Haag
Wil jij meedenken en doen in Kom Loosduinen?
Wil jij als bewoner van Kom Loosduinen iets betekenen voor het woon- en leefklimaat van de wijk? Dan maken wij graag kennis met jou. Geplaatst door Wijkberaad Kom Loosduinen
Vaste activiteit · 1–2 uur/week
Den Haag
Wat wil jij doen voor Archipel & Willemspark?
Vind jij ook dat de Archipelbuurt & Willemspark de mooiste wijken van Den Haag zijn? En wil je helpen om dat zo te houden? Dan ben je van harte welkom!Geplaatst door Bewonersorganisatie Archipel & Willemspark

Penningmeester, altijd zeer gewild

Ben jij goed met cijfers? Dan word je echt gezocht!

Vaste activiteit · 1–2 uur/week
Den Haag
⚜️ Knoop jij de eindjes aan elkaar bij onze Scoutinggroep ?
Dan zien we je graag als penningmeester van het bestuur van de groepsvereniging en stichting van Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana.Geplaatst door Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana
Vaste activiteit · 2–4 uur/week
Vanuit huis
Heb jij finananciele kennis? Transvisie zoekt een penningmeester
De penningmeester is verantwoordelijk voor (de uitvoering van) het financieel beleid van Transvisie. Jaarafrekening.Geplaatst door Stichting Transvisie centrum voor genderdiversiteit
Vaste activiteit · 2 uur/week
Flexibele locatie
Bestuursleden gezocht
Stichting D-Support voor kinderen met diabetes type 1 zoekt nieuwe bestuursleden (een secretaris en een penningmeester). Geplaatst door Stichting D-Support

Bestuursfunctie bij een sportclub

Voor meer, bel PEP 070 302 44 44

Vaste activiteit · Flexibele uren
Den Haag
Wil jij je inzetten voor sporten met een lichamelijke beperking?
Wij hebben een goed draaiende vereniging die de zaakjes op orde heeft. Maar wij kunnen wel wat frisse energie gebruiken. Geplaatst door Haag88
Vaste activiteit · Flexibele uren
Den Haag
Voorzitter bestuur bij GKV Den Haag!
De voorzitter geeft leiding aan de vereniging, zit bestuursvergaderingen voor en vertegenwoordigt de vereniging in- en extern.Geplaatst door GKV Den Haag (Gymnasiasten Korfbal Vereniging)

Een bestuursfunctie in de cultuur

Als jij cultuur ook zo belangrijk vindt

Vaste activiteit · 1–2 uur/week
Den Haag
Secretaris
Ben je een "bouwer" en vind je het leuk om een jonge stichting op de kaart te zetten? Stichting Ameezing zoekt een secretaris die mee de kar trekt.Geplaatst door Stichting Ameezing
Eenmalige activiteit · 0–2 uur
Den Haag
Ben je een kundig bestuurder en draag je kunst een warm hart toe?
Wil je jouw kennis en kunde van besturen inzetten om kunst een duurzame eigen plek te bieden in Haagse Hout? Hou je van verbinden en zie je overal kansen? Geplaatst door KunstPost

Niet de bestuursfunctie die jij zoekt?

Kijk bij alle bestuursvacatures die bekend zijn op Den Haag Doet. Maar dit is nooit volledig. Dus ambieer jij een bestuursfunctie en weet je bij wat voor soort organisatie? Vraag dan of ze bestuursleden zoeken. Want heel vaak is dat het geval!!

Interesse?

Meld je dan aan bij Marja Salman, [email protected] of bel met 06 - 53 41 54 57. Ook als je meer wilt weten.