Pieter Scholten - Foto door Dick Teske

KNRM is een ‘way of life’

Stel je voor, het ene moment sta je nog te praten met mensen tijdens een bijeenkomst en tien minuten later vaar je op zee voor een reddingsactie. Dat overkomt Pieter Scholten als schipper op de reddingsboot van de KNRM en voorzitter van MKB Den Haag. Al bijna 23 jaar vaart hij met zijn teamgenoten uit om mens en dier te redden.


KNRM bestaat uit vrijwilligers

Het begon via een e-mail met de vraag om een keer mee te draaien met het team van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) en zo is het voor Pieter Scholten allemaal begonnen. “Zelf ben ik een echte waterrat en ik zeilde veel, daarnaast was ik ook zeilinstructeur.

Pieter Scholten - Voorzitter MKB Den Haag
Pieter Scholten - schipper KNRM

Bij de KNRM begin je als opstapper en heb je een proefperiode. Je wordt door het team meegenomen en je volgt diverse opleidingen. Wanneer je bij de KNRM start gaat het er echt om dat je jouw inzet en juiste mentaliteit toont. Ik kan me voorstellen dat wat ik doe niet voor iedereen is, maar je moet ook iets doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dat krijg ik hier nog altijd.” Naast de KNRM is Pieter ook voorzitter van MKB Den Haag en directeur van Easy2Send, een landelijk koeriersbedrijf gespecialiseerd in snel transport.


De KNRM is met 46 reddingsstations en ruim 1400 vrijwilligers verspreid langs de Nederlandse kust en aan de ruime binnenwateren al sinds 1824 dé hulpdienst op het water. “Wat veel mensen vaak niet weten is dat de KNRM bijna in zijn geheel bestaat uit vrijwilligers. Het is voor mij echt een ‘way of life’ geworden en het is helemaal verweven door mijn leven.”

Mensen in zijn omgeving vragen zich weleens af hoe hij zijn werk voor de KNRM, voorzitterschap van MKB Den Haag en het runnen van zijn koeriersbedrijf allemaal combineert. “Zonder het thuisfront is het onmogelijk om het allemaal te combineren. Daar ben ik mee gezegend. Het gebeurt echt weleens dat ik op een verjaardag word weggeroepen en dan moet ik binnen 10 minuten op de boot zitten. Dat is ook iets waar ik altijd rekening mee moet houden. Zo kan ik mijn auto niet in een parkeergarage zetten, want het moet mogelijk zijn dat ik in korte tijd op die boot zit.”


Paard uit zee vissen

Pieter heeft in zijn jaren als schipper veel gezien en meegemaakt, maar er zijn ook reddingsacties die je niet zo snel verwacht. “Zo kregen we een tijdje geleden een melding van een op hol geslagen paard dat gered moest worden. Je denkt dan dat zo’n paard ergens naartoe rent en richting de boulevard gaat. Dan is het eigenlijk voor de hulpdiensten aan land de taak om het dier te redden. Bij aankomst bleek het paard inmiddels al 300 meter in zee te zwemmen, richting Engeland. Hoe ga je zo’n dier uit zee redden? Op de boot hijsen is onmogelijk. Uiteindelijk hebben we het paard met onze Boot de Kitty Roosmale Nepveu weer richting kust weten te duwen. Eenmaal op het strand konden de overige hulpdiensten het weer overnemen.” Pieter glimlacht erbij. “Ja dat is wel een van de meest aparte reddingsacties die ik heb meegemaakt.”


Je wilt iets doen voor de maatschappij

Veel mensen worden vrijwilliger omdat ze anderen willen helpen en iets voor de maatschappij willen doen. Zo ook Pieter: “Ik ben bij de KNRM begonnen omdat ik mensen wil helpen en iets wil doen voor de maatschappij. Dat moet dan wel onderdeel van je karakter zijn; je moet wel iets doen wat bij je past. Veel van mijn collega’s bij de KNRM hebben affiniteit met hulpverlening of zijn ook hulpverlener van beroep. Vrijwilliger zijn is echt meer dan alleen maar iets met ouderen doen of een buddy zijn voor iemand. Je kunt echt bijna overal vrijwilliger worden, denk ook aan de brandweer, politie of in de kunstsector. Zo heb je ook afwisseling in je leven en dat neem je in alles mee. Daar kun je alleen maar van leren.”


Bekijk de mogelijkheden op Den Haag Doet

Wil je ook iets doen voor mens, dier en maatschappij en jouw talenten inzetten? Neem dan eens een kijkje in onze vacaturebank. Er zit voor iedereen wel een leuke vacature of (korte) klus tussen. Heb je nog geen idee wat je wilt doen? Doe dan eerst de talentenscan en kijk wat bij je past en welke vacatures daarop aansluiten.