Wat is er te doen voor de vluchtelingen?

Що можуть зробити українські біженці в Гаазі?

(Для України перейдіть на цю сторінку.)

(For English go to this page.)

Algemene Informatie

 • Job aid for Ukrainian refugees ondersteunt mensen uit Oekräine die hun land moesten verlaten vanwege oorlog. Zij willen werkzoekenden en werkgevers in contact brengen om ze te ondersteunen in het integreren met de Europese arbeidsmarkt en om de financiele veiligheid terug te brengen. Voor meer informatie kijk naar here, here, here, here and here.

Taallessen


 • Gratis beginnerscursus Nederlands voor vluchtelingen. Kijk hier voor meer informatie.


 • Vadercentrum Adam organiseert een aantal trainingen/ cursussen. Kijk op hun website Vadercentrum Adam


 • Bij Mondriaan College kun je als beginner voor de kleine prijs van € 30 per jaar Nederlandse taal. Kijk op hun website Mondriaan College

Kinderactiviteiten

 • Spelen voor kinderen is belangrijk! Via deze link kun je speeltuinen en kinderboerderijen vinden waar je naartoe kunt gaan met je kinderen. http://kidsplaythehague.nl

Literatuurmuseum

In het Literatuurmuseum kunnen kinderen aansluiten bij het BSO programma of het peuterprogramma, de taal is niet aangepast, maar de programma's zijn heel beeldend en gaan over ontdekken en onderzoeken in de rijke context van het museum. Er kan op maat gewerkt worden dus het meest handig is om even direct contact op te nemen met Astrid Oosterhof - coordinator programma en evenementen [email protected]   of Lysanne Plugge - [email protected] om de mogelijkheden te bespreken, voor meer info zie: Literatuurmuseum

Activiteiten in Den Haag - Loosduinen

Theater Nieuwe Regentes

UKKIECONCERT

Doelgroep: kinderen van 1-4 jaar en hun ouders. Aantal deelnemers: er is vaak best veel ruimte, we zouden graag wel overleggen over een manier om te weten hoe veel personen er ongeveer verwacht worden – misschien dat we dit op een bepaalde manier kunnen registreren. Zoals op de site te zien is kost de activiteit normaal gesproken geld, maar we zijn bereid om deze groep gratis te laten deelnemen.

Locatie: bij theater De Nieuwe Regentes

Wanneer: elke woensdag om 9.30, duurt 45 minuten


PEUTERDANS

Doelgroep: kinderen van 2-6 jaar en hun ouders

Aantal deelnemers: er is vaak best veel ruimte, we zouden graag wel overleggen over een manier om te weten hoe veel personen er ongeveer verwacht worden – misschien dat we dit op een bepaalde manier kunnen registreren. Zoals op de site te zien is kost de activiteit normaal gesproken geld, maar we zijn bereid om deze groep gratis te laten deelnemen.

Locatie: bij theater De Nieuwe Regentes

Wanneer: elke vrijdag om 10:00, duurt 45 minuten

 

Activiteiten in Den Haag - Centrum

 • Een groep van Oekraïens/Russisch sprekende vrijwilligers organiseert regelmatig een ontmoetingsplek voor moeders en kinderen die zijn gevlucht uit Oekraïne. Locaties waar de ontmoetingen plaatsvinden, kun je vinden op de Facebook pagina. Deze activiteiten worden georganiseerd door heel Den Haag, onder leiding van Oekraïners en Russen.

 

 • Gratis stadstours voor vluchtelingen door Valya Coquil. Zij is een gids in Den Haag en geeft gratis tours door de stad voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ze geeft ook rondleidingen waarvan de opbrengst naar goede doelen voor de Oekraïners gaat. Je kunt informatie en de planning vinden op InstagramFacebook of Telegram.


 • Iedere maandagochtend organiseert het MOC (Multicultureel Ontmoetings Centrum) aan de Teniersstraat 17 Den Haag een koffieochtend om 9.45 - 11.45 uur voor ouders en kinderen uit Oekraïne. Er worden spelletjes en andere leuke dingen gedaan, in de hoop de kinderen en hun ouders een leuke ochtend te bezorgen. Kennis van Nederlandse of Engelse taal is niet vereist.


 • Voetbal vindt plaats op dinsdag van 16.30-17.30 uur bij HVV (Haagse Voetbal Vereniging). Het adres is Van Hogenhoucklaan 37, 2596 TA Den Haag.


 • Krajicek Foundation organiseert sport en spel op woensdagmiddagen. Elke woensdagmiddag biedt de Krajicek Foundation sport en spel aan op het Spaarwaterstraat 21 (Bezuidenhout) voor Oekraiense kinderen.


 • Gratis yogalessen. Elke zondag kun je mee doen aan de gratis yogalessen om 10.30 uur die plaats vinden bij de Paleistuin, Prinsessewal in het centrum van Den Haag (ook: Online!). Voor meer informatie kun je een mail sturen naar [email protected]


 • Parklopen. Elke zondagochtend in Clingendael om 09:15 uur Parklopen. Iedereen (dus alle leeftijden en alle niveaus) zijn van harte welkom om te komen wandelen of hardlopen over een parcours van 1, 3 of 5 kilometer. Verzamelen voor Instituut Clingendael. Natuurlijk gratis en aanmelden is nooit nodig! Informatie is te vinden op www.parklopen.nl en eventuele vragen kunnen gestuurd worden naar i[email protected].


 • Engelse les. Elke maandag zijn er op de Shell Campus tussen 18.00-20.00 uur conversatielessen Engels. Deze staan ook open voor Oekariense vluchtelingen die elders verblijven. De lessen worden gegeven door dr. Robert Lankamp, gepensioneerd docent Engelse taalkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. 

Den Haag - Centrum

BENOORDENHUIS GASTVRIJ

Weggeefbeurs 23 november 2022

Op 23 november is er weer een weggeefbeurs, ditmaal in het Shell-hotel!


Sinterklaas komt!

Op vrijdagmiddag 2 december 16.00-18.00 organiseren we een Sinterklaasfeest voor kinderen van 4-12 jaar in het Shell-hotel. Sinterklaas spreekt Oekraiens!

St Nicolaas is ook bekend in Oekraine.

Oekraiense kinderen moeten zich aanmelden om zeker te zijn dat Sinterklaas hen niet vergeet. Geef daarbij door: naam, leeftijd en een kleine annekdote wat hem/haar de laatste weken overkomen is en waar hij/zij van houdt. Dan neemt Sinterklaas een presentje mee! Verder veel muziek, zingen en natuurlijk snoep! Aanmelden: [email protected].


Parklopen

Elke zondagochtend in Clingendael om 09:15 uur Parklopen. Iedereen (dus alle leeftijden en alle niveaus) zijn van harte welkom om te komen wandelen of hardlopen over een parcours van 1, 3 of 5 kilometer. Verzamelen voor Instituut Clingendael.

Natuurlijk gratis en aanmelden is nooit nodig!

Informatie is te vinden op www.parklopen.nl en eventuele vragen kunnen gestuurd worden naar i[email protected].


Engelse les

Elke maandag zijn er op de Shell Campus tussen 18.00-20.00 uur conversatielessen Engels. Deze staan ook open voor Oekariense vluchtelingen die elders verblijven. De lessen worden gegeven door dr. Robert Lankamp, gepensioneerd docent Engelse taalkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. 


Twee-wekelijkse meet-up

Elke 2 weken komen we als Benoordenhout-Oekraïne bij elkaar in het ANWB hoofdkantoor. De volgende bijeenkomst is op woensdag 23 november. Wil jij ook iets betekenen voor Oekraïnse vluchtelingen in het Benoordenhout? Van harte welkom om 20.00 uur bij de ANWB aan de Wassenaarseweg.


23 november: lezing over Europees Parlement in het Huis van Europa in Den Haag

Op 23 november van 10.00-12.00 wordt een lezing gehouden over EU en het Europees Parlement in het Huis van Europa. Deelname via aanmelding: [email protected]


25 november: rondleiding in Puchri

Op 25 november is er een rondleiding voor Oekraïners in Pulchri Studio. Start om 14.00 uur. De rondleiding richt zich op de werken uit de Haagse School periode. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan Panorama Mesdag. Deelname via aanmelding: [email protected]


29 november: tennis en jeu de boule bij Aeronauten

Sinds juli organiseren vrijwilligers van de Tennisclub Aeronauten een “tweewekelijkse” sportmiddag. Gemiddeld nemen tussen de 20 en 25 Oekraïense vluchtelingen deel aan tennislessen en onderlinge jeu de boules wedstrijdjes. Inmiddels ontstaat een vaste kern, maar ook telkens komen er nieuwe spelers bij. Sommige Oekraïners keren terug naar huis. 

De eerste volgende keer is op maandag 29 november van 13.00-15.00. Deelname via aanmelding: [email protected].

Ukrainian Meet-Up in The Hague

 • Ukrainian meet-up in Den Haag. Elke vrijdag tussen 11.00 en 14.00 uur kun je deelnemen aan het kosteloze theekransje en de verdeling van kleding in de Evangelische Kerk die is gevestigd aan de Bleijenburg 3B, 2511 VC. Deze bijeenkomst is voor Oekraïners door Oekraïners. Er is een speelarea voor kinderen.

Sinterklaas komt!

2 december: Sinterklaas komt!

Op vrijdagmiddag 2 december 16.00-18.00 organiseren we een Sinterklaasfeest voor kinderen van 4-12 jaar in het Shell-hotel. Sinterklaas spreekt Oekraiens!

St Nicolaas is ook bekend in Oekraine.

Oekraiense kinderen moeten zich aanmelden om zeker te zijn dat Sinterklaas hen niet vergeet. Geef daarbij door: naam, leeftijd en een kleine annekdote wat hem/haar de laatste weken overkomen is en waar hij/zij van houdt. Dan neemt Sinterklaas een presentje mee! Verder veel muziek, zingen en natuurlijk snoep! Aanmelden: [email protected].

Activiteiten in Den Haag - Laak

 • Adam Vadercentrum is een plek waar iedereen dagelijks terecht kunnen voor heel veel verschillende activiteiten. Er is een ontmoetingsruimte waar u terecht kunt voor koffie/thee en andere drankjes en hapjes. Er liggen spelletjes, kranten en tijdschriften en regelmatig wordt er een tentoonstelling gehouden. Het Vadercentrum heeft een cursuslokaal met computers met internetaansluiting. In deze ruimte worden ook taallessen, EHBO- cursussen, voorlichtingen en heel veel andere cursussen en activiteiten georganiseerd. Er is ook een kleermakerslokaal. In deze ruimte staan industrie-naaimachines en er worden kleermakerscursussen gegeven. Voor meer informatie bel gerust Bilal op 06-40644037.


 • De Weg-Geef-Winkel, hier kan men terecht voor Kleding, Speelgoed of Huisraad e.d., natuurlijk ook Gratis. Het is Jonckbloetplein 80, 2523 AV Den Haag, telefoonnummer 070 2052410 [email protected]. Openingstijden: op dinsdag om 13.00 - 16.00 uur, op woensdag om 13.00 - 16.00 uur, op donderdag om 13.00 - 16.00 uur, op donderdag Avond om 18.00 - 20.00 uur. Kijk op de website voor meer informatie www.haagsevaders.nl


 • Art-S-Cool, dé kunstschool uit de Haagse Schilderswijk heeft een doelstelling om kinderen, hun ouders en bewoners in aanraking te brengen met kunst. Ze geven lessen op scholen en in hun eigen ateliers. Professionele kunstenaars ontwikkelen en organiseren verrassende kunstactiviteiten in de wijk. Op deze manier stimuleren ze kinderen en tieners uit Haagse aandachtwijken om hun artistieke talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Het is dan wel vakantie, maar veel Oekraïense kinderen kunnen nog steeds niet naar huis, of op vakantie.  Speciaal om deze kinderen een (h)art onder de riem te steken, heeft Art-S-Cool, in samenwerkingen met Geld voor je Kunst een drietal online kunstlessen gemaakt in het Oekraïens. De lessen zijn geschikt voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud. De eerste video was een pilot, waarbij de Oekraïense kunstenares Alexandra Hunts een online kunstles van hun collega Leontine Lieffering heeft nagesynchroniseerd. Neem alvast een kijkje:
 • De lessen zijn te vinden op ons YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UC9EYmt_qBzqxVtscCduG3vw


 • Er komt elke zondag een kerkdienst vanaf 9.00 uur voor Oekraïners aan de Hoefkade 602, Den Haag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andriy, 0683797509.

Activiteiten in Den Haag - Haagse Hout

 • Elke zondagochtend in Clingendael om 09:15 uur Parklopen. Iedereen (dus alle leeftijden en alle niveaus) zijn van harte welkom om te komen wandelen of hardlopen over een parcours van 1, 3 of 5 kilometer. Verzamelen voor Instituut Clingendael. Natuurlijk gratis en aanmelden is nooit nodig! Informatie is te vinden op www.parklopen.nl en eventuele vragen kunnen gestuurd worden naar [email protected].

Activiteiten in Den Haag - Segbroek

 • Vluchtelingen kunnen gratis trainen bij Haag Atletiek Haag Atletiek biedt graag de mogelijkheid aan alle vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen om een jaar lang gratis te komen trainen. Er kan worden meegetraind bij alle bestaande junioren- en volwassen trainingsgroepen, zowel bij de baan als de weg. Dat kan op alle niveaus, door jong en oud. Enige uitzondering hierop is het meetrainen bij de trainingsgroepen van de pupillen (6 t/m 12 jaar). Deze groepen zitten helaas al vol. Opgeven kan via de secretaris:  [email protected]. Algemene informatie over de groepen, trainingstijden en locatie is te vinden op: www.haagatletiek.nl.


 • Sportschool Kamakura; aan de Laan van Poot 353A, 2566 DA Den Haag; biedt vluchtelingen uit Oekraïne gratis sporten aan. Mensen kunnen op dins- en donderdagavond tussen 19.00 en 20.30 uur gratis sporten. Voor meer informatie over deze activiteit stuur gerust een mail naar Misha Martirosion en zijn mailadres is [email protected] . Voor mensen die geen Engels spreken, kan Misha ook in Russisch vertalen tijdens het sporten. Kijk alvast op Dojokamakura

Activiteiten in Den Haag - Scheveningen

 • Taal aan Zee biedt Nederlandse les aan. Taal aan Zee is geen officiële onderwijsinstelling. De docenten zijn vrijwilligers. De lessen zijn twee keer per week gegeven en bestaat uit lezen, luisteren, schrijven, spreken. Het inloopspreekuur is op iedere dinsdag van 10.00 uur tot 11.30 uur bij Taal aan Zee aan de Calandstraat 1 in Den Haag. Klik hier voor meer informatie over de locatie. Je kunt je melden bij de receptie van Taal aan Zee op de 5e verdieping. Meld je aan voor Nederlandse les bij Taal aan Zee Centraal.


 • Voetballen in Westbroekpark. Wekelijks voetbalt Wessel van der Donk op zondag vanaf 14.30 uur met een clubje mensen in het Westbroekpark in Den Haag. Deelname is gratis. Het is geschikt voor mannen en vrouwen vanaf 16 jaar. Klik hier voor de exacte locatie.


 • In Wijk- en Dienstencentrum het Kalhuis zijn sinds dit voorjaar wekelijks gratis activiteiten voor Oekraïners die onlangs in de buurt terecht zijn gekomen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal zeer betrokken vrijwilligers. We hebben weer plek beschikbaar voor nieuwe deelnemers bij onderstaande activiteiten:
 • Elke dinsdagmiddag 13:00 uur – 14:30 uur Engelse les intermediate+, voor diegene die al enigszins bekend zijn met de Engelse taal en dat willen verbeteren, met name grammaticaal. Het is een Nederlands sprekende vrijwilliger die Engels docent is geweest en ervaring heeft met het geven van bijlessen in het Engels.
 • Elke woensdag 15:00 – 16:00 uur Teken- en Schilderles gegeven door een vakdocent die ruim 25 jaar ervaring heeft in het geven van teken- en schilderlessen. Alle materialen zijn aanwezig om aan de slag te kunnen.
 • Elke donderdagochtend 09:30 – 10:30 uur Nederlandse les, gegeven door een bevlogen Nederlandse docente die jaren als diplomaat in o.a. Kiev heeft gewerkt. 
 • Elke donderdagmiddag 13:30 – 15:30 uur Engelse les voor starters. De les wordt gegeven door een Oekraïense docente die in het verleden Engels docent is geweest. 
 • Wil je deelnemen of ken je Oekraïners die interesse hebben in één van deze activiteiten? Aanmelden kan van te voren via [email protected]. De activiteiten worden gegeven in Wijk- en Dienstencentrum het Kalhuis, Badhuisstraat 177 Den Haag.

Activiteiten in Wassenaar

 • Graag wil The Hague Runners een steentje bijdragen door vluchtelingen een vorm van ontspanning aan te bieden. Mensen kunnen (uiteraard gratis!) zich aanmelden voor het hardlopen of wandelen bij onze groepen. Trainingstijden staan hier vermeld op onze site. Helaas zijn onze trainers niet opgeleid om ook jeugd (< 16 jaar) te trainen, maar verder is iedereen van harte welkom. Geïnteresseerden kunnen zich melden door een mailtje te sturen naar [email protected]

Activiteiten in Voorburg

 • Russischtalige samboles voor kinderen. Sambo is een vorm van zelfverdediging die wij spelenderwijs de kids aanleren. Voorheen waren het vooral kinderen van Russische expats die bij ons sporten maar de eerste Oekraïense vluchtelingen druppelen al binnen! De kinderen sporten leuk samen en het mee kunnen doen in een taal die ze begrijpen is natuurlijk een dikke pré! We zouden graag meer Oekraïners willen verwelkomen. Meer info is te vinden op: https://www.nederlandruslandinstituut.nl/rscc. Hier staan ook de lestijden waarbij de kinderen gewoon mogen aanschuiven om een lesje mee te doen. 


 • Een ervaren kapper zoekt mannelijke modellen. Mannen kunnen bij het Salon van HairApp in Leidscheveen een gratis knipbeurt krijgen op elke woensdag, donderdag en vrijdag. Om een gratis afspraak te maken in ons salon kan men een mailtje sturen naar: [email protected]

Activiteiten in Ypenburg

 • Gratis Yogalessen voor de vluchtelingen uit Oekraïne om hen te helpen deze verschrikkelijke tijden te overwinnen. De les is voorlopig één keer per week op vrijdagochtend bij Buurthuis De Yp, Oeverwallaan 130, 2498 BK Den Haag. Het is natuurlijk gratis! Andere lessen kunnen op aanvraag ingepland worden. Je kunt voor meer informatie contact opnemen via e-mail [email protected] of via whatsapp +31628954285 (Ekaterina).