Inschrijven

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies.

Deze melding niet meer tonen

Alles over vrijwilligerswerk

10 redenen om vrijwilligerswerk te doen

 1. Je wordt er blij van.
 2. Je betekent iets voor een ander.
 3. Je ontwikkelt je talenten.
 4. Je maakt jezelf nuttig.
 5. Je zet je kennis en vaardigheden in.
 6. Je voelt je betrokken.
 7. Je zet je in voor de samenleving.
 8. Het brengt afwisseling in je leven.
 9. Het houdt je scherp en actief.
 10. Je leert nieuwe mensen kennen.
Vind vrijwilligerswerk dat bij jou past in onze Vacaturebank!

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is werk dat je doet zonder betaling en verplichting. Dat wil niet zeggen dat er niet op je gerekend wordt. Dus helemaal vrijblijvend is het natuurlijk niet. Vaak is het ook zo dat:

 • vrijwilligerswerk een maatschappelijk belang dient 
 • vrijwilligerswerk geen winstoogmerk heeft 
 • vrijwilligerswerk niet in de plaats komt (of mag komen) van betaald werk  

Soorten vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is er in vele soorten en maten. Je kunt het voor één dag per week doen of zo af en toe. Van één korte klus of een maatje worden voor een jaar. Alleen of samen met collega's en vrienden. Geef jouw voorkeuren aan in de vacaturebank.


Vrijwilligerswerk voor één dag
Wil jij vrijwilligerswerk doen wanneer het jou uitkomt? En liever nergens aan vastzitten? Bekijk dan de dagvacatures.

Groepsklus
Samen met vrienden of collega’s een groepsklus doen? Bijvoorbeeld een buurthuis opknappen, een groep kinderen of ouderen een leuke dag bezorgen of een organisatie aan een geweldig plan helpen. Dat kan! Kijk eens bij:

Eigen initiatief
Heb je zelf een idee om iets aan te pakken? Leuk! Maar hoe en waar begin je? Wie wil en kun je erbij betrekken? Zijn er startkosten aan verbonden? Waar kun je subsidie aanvragen? Den Haag Doet helpt je daarbij. Bekijk de tips!

Vrijwilligersverzekering en -overeenkomst

Verzekering De Haagse Polis
De Haagse Polis is een gratis verzekering van de gemeente Den Haag voor iedereen die vrijwilligerswerk doet. De Haagse Polis biedt een ruime dekking voor ongevallen, persoonlijke eigendommen, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Heb je schade? Neem dan contact op met het Bureau Gemeentelijk Risicomanagement van de gemeente Den Haag, rm@denhaag.nl of 070 - 353 51 75. Je kunt ook aan je vrijwilligersorganisatie vragen of zij dit voor je willen regelen.

Heb je vragen over de Haagse Polis? Neem contact op met Tim 'S Jongers: t.sjongers@pepdenhaag.nl

Overeenkomst
Duidelijkheid over de invulling van je vrijwilligersfunctie is wel zo prettig. Net zoals bij een baan, is het ook bij vrijwilligerswerk aan te raden om afspraken op papier te zetten. Zo is voor beide partijen duidelijk wat ze van elkaar verwachten. In zo’n overeenkomst staat bijvoorbeeld:

 • werkzaamheden
 • de termijn en het aantal uur
 • vrijwilligersvergoeding of reiskostenvergoeding
 • rechten en plichten
 • training en opleiding

Vrijwilligersvergoeding

De Vrijwilligersvergoeding is voor iedereen gelijk, dat zegt de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV)
'Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft net voor de verkiezingen besloten dat de vrijwilligersvergoeding voor iedereen, ongeacht leeftijd of uitkering, gelijk moet zijn. De Belastingdienst heeft dit nu geëffectueerd en de website aangepast. Goed nieuws dus, voor zover een vrijwilligersorganisatie het zich kan veroorloven onkosten te vergoeden.' 

Meer informatie vind je op de website van De Belastingdienst.

Uitkering en vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Daarom mag je van het UWV vrijwilligerswerk doen terwijl je een uitkering hebt. Natuurlijk wel onder bepaalde voorwaarden. Zo wil het UWV weten of je vrijwilligerswerk gaat doen naast je uitkering. Geef dit daarom altijd aan ze door!

Lees alles over het combineren van een uitkering met vrijwillligerswerk op www.uwv.nl/vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is onmisbaar. Het is niet alleen belangrijk voor een ander, maar ook voor jezelf. Hieronder enkele redenen om vrijwilligerswerk te doen. Wat beweegt jou?