Wat is vrijwilligerszorg?

Vrijwilligerszorg is de persoonlijke zorg en ondersteuning die vrijwilligers geven aan mensen in kwetsbare situaties. Zorgvrijwilligers verlenen hun zorg vaak 1-op-1 en soms in groepsverband. Zij doen dat op vastgestelde tijden. Als zorgvrijwilliger word je goed voorbereid op je taak. Ook is er aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en wordt er gekeken naar wat het beste bij jou past.


Er zijn steeds meer vrijwilligers nodig, omdat we door de veranderingen in de zorg steeds meer op elkaar zijn aangewezen. Een zorgvrijwilliger levert een onmisbare bijdrage aan de Haagse samenleving, vooral aan mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden.

Wat kun je doen?

Bij een zorgvrijwilliger staat het geven van persoonlijke aandacht centraal. Vrijwilligerszorg kent verschillende vormen en is laagdrempelig. Voor sommige diensten is meer deskundigheid nodig dan voor andere. Als zorgvrijwilliger:

  • Schenk je bijvoorbeeld tijd aan kinderen die het moeilijk hebben
  • Bied je praktische ondersteuning aan mensen met een beperking
  • Ga je met thuisloze jongeren samen op stap
  • Ondersteun je ouderen die in een sociaal isolement leven
  • Bied je aandacht en ondersteuning aan terminaal zieken en hun naasten


Wat wordt jouw verhaal?

Het Platform Zorgvrijwilligers is een samenwerkingsverband van 16 organisaties dat zich al jaren inzet in de informele zorg. Dit platform heeft een wervingscampagne opgezet om meer zorgvrijwilligers te werven. 


Verhalen en filmpjes

Wil je weten wat voor soort vrijwilligerswerk als zorgvrijwilliger bij jou past? Ga dan naar de website van het platform voor bijzondere verhalen, filmpjes en meer informatie.


of


Doe de test

Ga direct naar de scan en zie welke organisaties aansluiten bij jouw voorkeuren en ervaring.