Hulp voor Oekraïne

Wil jij iets doen om mensen in Oekraïne te helpen? Bekijk hier het overzicht van Haagse activiteiten.

Het team van Den Haag Doet is geschokt door wat zich afspeelt in Oekraïne als gevolg van de inval door Rusland. En we merken dat mensen in Den Haag graag willen helpen. Hieronder verwijzen we je naar de verschillende initiatieven. Klik op deze link voor de Engelse pagina/click on this link for the English page. https://www.volunteerthehague.nl/help-ukraine. Een deel van deze pagina is vertaald door Tanja Kiruta in het Oekraïens en kun je vinden op de volgende link:https://uatodo.github.io/


Organiseer je zelf iets of heb je een nuttige link dat je in dit overzicht wilt hebben? Stuur een mail naar [email protected] of tel: 070 - 302 44 44.

Haagse initiatieven

Wat kun jij doen en wat is er te doen?

Wat kunnen de inwoners van Den Haag doen?

Wat kan je bedrijf doen?

Activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen/Діяльність для українських біженців

Information for Ukrainian refugees in English/ Информация для украинских беженцев на английском языке

Landelijke initiatieven

  • Het Haagse bureau Relocation Services Holland is een hulplijn begonnen voor gevluchte Oekraïners in Nederland. Zij kunnen met al hun praktische vragen terecht bij deze hulplijn en krijgen uitleg in hun moedertaal. De lijn is doordeweeks gratis te bellen tussen 10 en 13 via +31615524167 of kijk naar de website Relocation Services Holland | Home (relocation-holland.nl)


  • De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 open gezet in een nationale actie om noodhulp te verlenen in en rondom Oekraïne. De elf hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, maken zich enorm zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land. Meer info www.rodekruis.nl.


  • Hulp voor Dieren uit Oekraïne, het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne helpt dieren die de oorlog zijn ontvlucht. Bel met 088- 811 3333 (maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur) of mail [email protected]. Of kijk op de website www.hulpvoordierenuitoekraine.nl (Hieronder staat een inleverpunt van een andere organisatie in Escamp)


  • Oekraïners aan tafel. Ontvang vluchtelingen uit Oekraïne bij jou thuis om samen te eten en te praten. Je kookt iets lekkers voor je gasten of doet dat samen met hen, zodat ze weer even warmte ervaren en in een huiselijke omgeving zijn. https://www.eetmee.nl/oekrainers-aan-tafel/

Wil je vluchtelingen uit Oekraïne in je huis hebben? Check even de onderstaande websites  • Thuis voor Oekraïne is een organisatie die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Je kunt je hier aanmelden als buschauffeur om in Polen mensen op te halen maar ook als je woonruimte over hebt. Op www.thuisvooroekraine.nl/uitleg-info vind je meer informatie.


  • Stichting Nidos Jeugdbescherming voor Vluchtelingen regelt de voogdij en opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen. Veel van de gevluchte alleenstaande Oekraïense kinderen zullen worden opgevangen door hun eigen familie of kennissen. Voor alleenstaande minderjarige kinderen zonder familie of kennissen zoekt Nidos gezinnen binnen de Oekraïense gemeenschap in Nederland. Wij werken bij Nidos met cultuurgezinnen met een vergelijkbare achtergrond qua cultuur en taal. Voor alleenstaande vluchtelingenkinderen die op dit moment reeds bij je worden opgevangen, moet voogdij worden geregeld. Benader daarvoor het Nidos kantoor in je regio zie deze link voor Den Haag. Voor vragen over opvangouder worden en aanmeldingen vind je hier link


  • Heb je vluchtelingen uit Oekraïne in huis en zorgt dit voor financiële problemen? Dan biedt Voedselbank Haaglanden tijdelijk noodhulp aan. Dit aanbod geldt voor inwoners van Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer die vluchtelingen uit Oekraïne in hun huis laten verblijven. Voorwaarde is dat er nog geen financiële leefgeldregeling is via de overheid/gemeente. Elke week op donderdag of vrijdag kun je dan een voedselpakket ophalen bij een van onze uitgiftepunten. Meer informatie over de voorwaarden vind je hier.

Vacatures

Vrijwilligerswerk bij de hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

Whatsapp Vrijwilliger

Het programma Digitale Hulpverlening is een innovatief programma van de afdeling Nationale Hulp binnen het Nederlandse Rode Kruis. Vanuit het programma wordt digitaal hulp verleend aan ongedocumenteerde migranten in Nederland. De hulp bestaat uit het verstrekken van supermarktvouchers, online-informatie over beschikbare hulp in Nederland en een WhatsApp Helpdesk.

Telegram Vrijwilliger

Het programma Digitale Hulpverlening is een innovatief programma van de afdeling Nationale Hulp binnen het Nederlandse Rode Kruis. Vanuit het programma wordt digitaal hulp verleend aan ongedocumenteerde migranten in Nederland. De hulp bestaat uit het verstrekken van supermarktvouchers, online-informatie over beschikbare hulp in Nederland en een Telegram Helpdesk.

Vrijwilliger die Oekraïens of Russisch spreken

Er komen steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne naar Den Haag en er zijn veel initiatieven. Spreek je Oekraïens of Russisch?

Dan kunnen wij jouw hulp goed gebruiken!

Meld je dan aan als vrijwilliger!

Organisator voor Hope

Anna Kapustina zoekt voor de bevoorrading van een gaarkeuken in Dnipro hulp op organisatorisch vlak. Een voormalige restaurant in Dnipro voedt nu naast vluchtelingen ook Oekraïense soldaten, maar moet nodig weer bevoorraad worden. Vervoer is al geregeld.

Welk bedrijf, vrijwilligersorganisatie of goede ziel met organisatorisch talent wil zich op korte termijn hiervoor inzetten?

Anna Kapustina is via Whatsapp te bereiken op het volgende nummer +380(50)4530581 

Leger des Heils

Wil jij je inzetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne? Meld je dan nu aan als vrijwilliger bij het Leger des Heils! Zij zoeken vrijwilligers die gastgezinnen kunnen ondersteunen. Klik op de button hieronder voor de vacature voor ondersteuning aan opvang gezinnen.

Vluchtelingenwerk

Ook Vluchtelingenwerk zoekt momenteel heel hard naar vrijwilligers om te helpen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zoals tolk/vertalers, advies geven aan vluchtelingen, taalmaatjes, juridische begeleiding etc.

De Oudertelefoon

De Oudertelefoon heeft als missie zoveel mogelijk ouders en opvoeders in Nederland te ondersteunen. De Oudertelefoon is op korte termijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die Oekraïense en Russische ouders in Nederland te woord kunnen staan. Die in de moedertaal van deze opvoeders kunnen spreken over zorgen, angst, schaamte en verdriet.

HELP HELPEN | HECHT

HELP HELPEN 🇺🇦| HECHT is betrokken bij opvang van Oekraïnse vluchtelingen in Ypenburg, op een locatie waar vanaf eind deze week vrouwen en kinderen worden opgevangen. We zijn een whatsapp groep gestart waar we hulpaanvragen koppelen aan vrijwilligers. Wil je mee helpen of ken je mensen die willen helpen? Geef je telefoonnummer dan door aan Marjolijn (06-26768602).

Al deze bronnen hebben we online gevonden en we hebben ons best gedaan om te checken of ze betrouwbaar zijn. Maar check ook altijd zelf of het een goed idee is om geld te doneren of goederen te geven aan een liefdadigheidsdoel.