Skip Sidebar

Stichting Mara

Non-profit

Over ons

Samen met vrijwilligers zet Mara zich in voor mensen in kwetsbare posities, vanuit de overtuiging dat iedereen van waarde is en dat verbondenheid tussen mensen van levensbelang is. Wij werken vanuit ...

Welzijn
RolstoeltoegankelijkKwaliteitsonderscheiding Goed GeregeldVrijwilligersbeleid
Ongelijkheid verminderenPartnerschap om de doelstellingen te bereiken
Deel

Workshop 'Armoede onder de Loep'

Training · € 50 · 17 okt 2022, 13:00 - 15:30
Flexibele locatie
Welzijn
Ongelijkheid verminderenPartnerschap om de doelstellingen te bereiken
U kunt zich helaas niet langer registreren voor deze training. Bekijk open trainingen hier.
Deel training
Stichting Mara
#54684
Scan me of ga naar www.denhaagdoet.nl/o/Stichting-Mara/activiteiten/Workshop-Armoede-onder-de-Loep/54684 om je aan te melden

Contactpersoon

Ron van LeeuwenStel de contactpersoon een vraag of neem rechtstreeks contact op met de organisator via [email protected] .

Samenvatting

Voor iedereen die te maken heeft met mensen met een laag inkomen. De workshop geeft meer inzicht in de achtergronden en effecten van armoede.

Uitgebreide omschrijving

….“ Ik kan toch moeilijk tegen de juffrouw van school zeggen dat ik geen geld heb voor het schoolreisje? Ik vertel gewoon dat mijn dochter ziek wordt in de bus”…


“…Mijn tweeling kan heel aardig voetballen. Toen hun elftal promoveerde moesten ze meer wedstrijden gaan spelen. Dat is duur: het vervoer, betere schoenen en dan het eten, drinken en zakgeld voor onderweg dat andere kinderen meekrijgen. Daar kan ik nooit aan voldoen. Ik heb ze van de club gehaald. Wat waren ze teleurgesteld. De trainer kwam praten, maar ik heb een smoes bedacht over teveel huiswerk en zo…”


“ ..Toen de huisarts zei dat ik aan de bril moest vanwege mijn hoofdpijn, gaf hij me een verwijsbrief voor de oogarts. Ik ben nooit gegaan, want ik heb geen geld voor een montuur en de eigen bijdrage voor de glazen. Hij was kwaad op me toen ik naar een paar maanden weer kwam met klachten. Ik durfde toen helemaal niet meer de waarheid te vertellen…”


Dit zijn enkele citaten van mensen die over de gevolgen van leven met weinig geld vertelden. De schooljuffrouw, de trainer en de arts hadden zo te horen de beste bedoelingen, maar omdat ze niet wisten van de armoede van deze mensen, bereikten ze niet waarop ze hoopten. Zij werden door de moeder van het schoolkind, de voetballende tweeling en de patient als een bedreiging gezien. De schooljuffrouw, de trainer en de arts vonden op hun beurt de moeders en de patiënt onwillig, onverschillig of eigenwijs. De beelden van de beide partijen komen niet overeen met de werkelijkheid en kleuren de communicatie in de toekomstige contacten.


Voor wie

De workshop ‘Armoede onder de loep’ is bedoeld voor vrijwilligers of professionals die in hun werk te maken hebben met mensen met een laag inkomen. Doel van de workshop is meer inzicht te geven in de achtergronden en effecten van armoede, zodat beter kan worden aangesloten op de leefwereld en behoeften van mensen met een laag inkomen.


Inhoud programma

  • Feiten over armoede
  • Hoe armoede beleefd wordt door mensen die er lang in zitten
  • Welke gevolgen dit heeft voor hun visie op hun leven, hun kinderen en hun kijk op hulpverlening
  • Valkuilen voor veldwerkers in de communicatie met mensen in armoede
  • Handelingsperspectieven voor de deelnemers


Dit programma wordt aangeboden met verschillende werkvormen. Zo zal er een deel plenaire voorlichting in zitten, een deel groepswerk waarin eigen ervaringen en vragen aan bod komen en een deel reflectie op het eigen communiceren.


Praktische informatie

De workshop kan zowel aan professionals als vrijwilligers worden gegeven. Groepsgrootte is 8-12 deelnemers. Inhoud en omvang van de workshop worden in overleg bepaald. De workshop voor vrijwilligers omvat in principe 2 dagdelen van 2,5 uur. Voor professionals is het ook mogelijk de workshop in 1 dagdeel van 3,5 uur te geven. Op verzoek kan er een terugkombijeenkomst verzorgd worden. Hierbij worden recente werkervaringen geëvalueerd op basis van de opgedane kennis en inzichten. De wenselijkheid hiervan kan voor en na de cursus vastgesteld worden.

Datum en tijd van de workshop worden afgesproken in overleg met de mensen die zich aangemeld hebben voor de workshop.


Kosten

De workshop kost € 50,00 p.p. bij een minimale groepsgrootte van 8 personen. Naast een bijdrage van de eigen organisatie, kan Mara behulpzaam zijn bij het zoeken naar subsidiemogelijkheden voor deelname aan de cursus.


Meer weten?

Neem contact op met Ron van Leeuwen.

De training Armoede onder de Loep is ontwikkeld door onze collega’s van Stichting De Vonk. Mara is gecertificeerd om deze training te geven.

U kunt zich helaas niet langer registreren voor deze training. Bekijk open trainingen hier.
Deel training

Over Stichting Mara

Samen met vrijwilligers zet Mara zich in voor mensen in kwetsbare posities, vanuit de overtuiging dat iedereen van waarde is en dat verbondenheid tussen mensen van levensbelang is. Wij werken vanuit vertrouwen in mensen en sluiten aan bij het verlangen naar een goede toekomst voor iedereen.
Vacatures die je misschien ook interessant vindt
Vaste activiteit · 4–8 uur/week
Den Haag
OPstap: Bied jij een luisterend oor?
OPstap: Vrijwilligers voor zwerfjongeren in Den Haag.Geplaatst door Stichting Mara
Eenmalige activiteit · 2–4 uur
Den Haag
Geloof jij ook in ontmoeten?
Ben jij enthousiast over wat Stichting 488 doet? Kom ons dan helpen als vrijwilliger. Wij kijken dan graag samen met jou welke rol je het beste past.Geplaatst door Stichting 488
Vaste activiteit · 6–8 uur/week
Den Haag
Ga jij leiding geven aan onze Speelgoedbeurs?
Projectleider m/v (8 uur per week.Geplaatst door Vincentiusvereniging Den Haag
Vaste activiteit · 2–3 uur/week
Den Haag
Wij zoeken een coördinator/ projectleider voor onze kledingbeurs en Sociaal café
Wij zoeken een coördinator/ projectleider voor onze kledingbeurs en Sociaal café in Den Haag voor de vrijdagmiddag.Geplaatst door Vincentiusvereniging Den Haag
Vaste activiteit · 0–8 uur/week
Den Haag
Vacature - Voorlichter Gezonde Seksualiteit & Relaties
Voor het bevorderen van de gezondheid zijn wij op zoek naar een (ervaren) voorlichter op het gebied van gezonde seksualiteit, relaties en diversiteit.Geplaatst door GGD Haaglanden
Vaste activiteit · 3 uur/week
Den Haag
Heb jij het in je vingers om onze hoofdredacteur te worden?
Samen met redactie en onze bewonersondersteuner is de kandidaat eind verantwoordelijk voor onze wijkkrant Kortenbos (oplage 3500). Geplaatst door Wijkorganisatie Kortenbos