Over ons
PEP Den Haag ondersteunt (vrijwilligers) organisaties met allerlei vraagstukken. Zoals goed bestuur, sterk beleid, werven van vrijwilligers, behouden van vrijwilligers, enz.
Training Signaleren en handelen bij ouderenmishandeling (15-4 en 20-5))
Scan me of ga naar www.denhaagdoet.nl/o/PEP-Den-Haag4/activiteiten/Training-Signaleren-en-handelen-bij-ouderenmishandeling-15-4-en-20-5/39036 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Ben jij alert op ouderenmishandeling? Hoe signaleer je het en wat kun je doen?Uitgebreide omschrijving
Ouderenmishandeling komt steeds vaker voor. Eén op de twintig ouderen boven de 65 jaar is hier slachtoffer van.
Het gebeurt niet altijd met opzet, soms gebeurt het onbedoeld of onbewust, bijvoorbeeld door overbelasting bij de zorgbieder.
In je werk als professional of vrijwilliger kun je te maken krijgen met signalen of vermoedens van ouderenmishandeling.
Wat zijn signalen van ouderenmishandeling en wat kun je in deze situatie het beste doen?
PEP, Xtra Welzijn en GGD Haaglanden zetten dit onderwerp samen op de kaart en nodigen je graag uit voor een tweedelige training over het signaleren, voorkomen en handelen bij ouderenmishandeling.
In deze training krijg je door middel van een combinatie van theorie, praktijk en casuïstiek een goed beeld van de aanpak. We staan daarbij ook stil bij de rol van de professional en de vrijwilliger. Na afloop ontvang je een toolkit met de presentatie, factsheets en flyers zodat je dit ook onderwerp ook binnen jouw organisatie op de kaart kunt zetten.
De tweede trainingsdag is op 20 mei van 14.00 uur tot 16.30 uur. Dan staat casuïstiek centraal. Het is de bedoeling dat je beide trainingsdagen volgt.
Als je beide bijeenkomsten volgt, ontvang je het certificaat ''voorlichter / aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling" waarna je het onderwerp ook bij jou organisatie en achterban op de kaart kunt zetten.
Doelstelling
Het thema ouderenmishandeling staat op het netvlies bij zoveel mogelijk Haagse maatschappelijke en zelforganisaties. Ouderenmishandeling wordt daarmee sneller gesignaleerd, voorkomen en aangepakt.
Programma
De training bestaat uit twee dagdelen. Het eerste dagdeel staat de theorie en de aanpak centraal. Het tweede dagdeel is er veel ruimte voor casuïstiek en het meenemen van de informatie naar je eigen organisatie of achterban.
Onderwerpen 1e trainingsdag zijn:
- Wat is ouderenmishandeling; diverse vormen (fysiek, psychisch, verwaarlozing, overbelaste mantelzorg en financieel misbruik);
- Herkennen, signaleren en bespreekbaar maken van ouderenmishandeling;
- Preventie en interventie van ouderenmishandeling;
- Cultuursensitief werken;
Onderwerpen 2e trainingsdag zijn:
- Terugblik dag 1;
- Casuïstiek bespreken;
- Cultuurspecifieke aanpak;
- Jouw rol als voorlichter / aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling.
Trainer
Jamila Lakjaa, Stedelijk ouderenconsulent en hulpverlener Crisisdienst Huiselijk Geweld, Xtra Welzijn
Fatima Nur, GGD Haaglanden
Sandra Menken, trainer-adviseur PEP Den Haag
De deelnemer ontvangt een certificaat
Ja