NLdoet 2021, doe je mee?

Helpen, klussen, ontmoeten tijdens NLdoet

Elke maatschappelijke organisatie heeft ze: klussen die belangrijk zijn, maar waar geen handjes voor zijn. Het opknappen van een gebouw, zomerklaar maken van een moestuin of een leuk extraatje organiseren voor bewoners… Klussen die actieve Hagenaars best willen oppakken. Omdat ze nuttig én gezellig zijn. Oranje Fonds en Den Haag Doet brengen vraag en aanbod bij elkaar. Ook dit jaar is er weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Doe je ook (weer) mee op 28 & 29 mei? Lees meer op de website van NLdoet.

Een klus aanbieden?

Ben je verbonden aan een maatschappelijke organisatie waar vrijwilligers nodig zijn? NLdoet is de uitgelezen kans om elke activiteit met hen aan te pakken. Meedoen betekent extra handen, nieuwe netwerken en naamsbekendheid voor je organisatie. Heb je een klus of wil je tijdens NLdoet net dat beetje extra doen? Meld je klus dan aan op www.nldoet.nl. Kijk ook even bij de informatie onder het kopje 'Veilig meedoen aan NLdoet'.


Hulp bij organiseren en aanbieden klus 

Er staat al veel informatie voor je klaar. NLdoet heeft een website waarop diverse voorbeelddocumenten staan, zie punt 1 hieronder. Je kunt ook terecht bij de PEP Helpdesk 070 - 302 44 19 / [email protected]. Zij denken graag mee bij het bedenken van jullie klus, de organisatie en de publiciteit. 


1. Handige documenten en downloads (van www.nldoet.nl)


2. Stappenplan opzetten, uitvoeren en opvolgen

  • Maak een heldere klusomschrijving
  • Bedenk een korte, wervende en enthousiaste tekst. Neem daarin op:
  • Naam klus: inspirerende naam voor de klus waardoor mensen geprikkeld raken om mee te doen. Schrijf ook iets over het doel en nut van jullie organisatie.
  • Duidelijke omschrijving van taken, tijd en wat vrijwilligers kunnen verwachten. 
  • Publiciteit
  • Werf vrijwilligers zo breed mogelijk: verstuur een persbericht (zie voorbeeld op NLdoet site), gebruik je social media, en deel de klus binnen je netwerk. Vergeet ook je eigen clubblad niet. Denk ook aan de Facebookgroep(en) van jouw buurt of je buurtapp. Is de klus nog niet helemaal bekend, verspreid dan alvast een 'save the date'. Zet je klus ook in de vacaturebank van Den Haag Doet, op deze website dus.
  • Voorbereiden klus en materiaal inkopen (wie, wat, waar, wanneer)
  • Waarderen vrijwilligers na afloop
  • Organiseer een gezamenlijke afronding. Napraten, ervaringen delen, een borrel, een attentie... Zorg voor blije gezichten en iets wat de vrijwilliger bindt aan uw organisatie.


3. In de stemming komen?

Ben je benieuwd wat andere Haagse organisaties doen tijdens NLdoet? Lees hier de inspirerende verhalen van Stichting Eykenburg en Voorall.

Een klus doen?

Honderden Haagse organisaties zitten te springen om jouw hulp. Een dagje klussen tijdens NLdoet maakt echt een verschil voor ze. Eindelijk krijgt het clubhuis een nieuw likje verf, is de tuin goed geschoffeld of heeft de zandbak nieuw zand. Je zult versteld staan wat je samen kunt bereiken in een dag. Dat is niet alleen leuk voor de organisatie, het levert jou ook veel op: allereerst een heel tevreden gevoel. Daarnaast stap je in een wereld waar je anders niet zo snel komt én je ontmoet nieuwe mensen. Dus doe mee op 28 of 29 mei en kies een leuke klus. Binnen of buiten je stadsdeel, binnen of buiten je comfort zone!

Luister je mee?

Ook in 2021 doet Den Haag FM weer verslag van NLdoet op radio en tv, o.a. via het programma Haags Bakkie. Ze volgen de Haagse deelnemers en doen verslag van hun klusenthousiasme. In de week voorafgaand aan NLdoet zijn er bovendien regelmatig NLdoet klusaanbieders en klussers te horen. Stay tuned (92.0 FM)!

Vraag een financiële bijdrage aan voor jouw NLdoet klus

Tot 23 april 2021 kon je als organisatie een bijdrage aanvragen voor de organisatie van je NLdoet klus. Het maximaal aan te vragen bedrag was € 350,00. Deze mogelijkheid is voor dit jaar gesloten.

Voor corona was NLdoet steeds in maart, de financiële bijdrage kon je dan vanaf december aanvragen. Zet dit alvast in je agenda voor de volgende editie en check www.nldoet.nl.

Op www.nldoet.nl vind je de leukste, gekste en meest bijzondere klussen. Steek jij je handen uit de mouwen voor een Haagse organisatie? Kies iets wat bij je hobby's aansluit, of juist iets heel nieuws. Jij hebt een leuke dag, doet er goed werk mee, ontmoet nieuwe mensen en ontdekt altijd nieuwe talenten. Kies snel jouw favoriete klus. Hoe sneller je er bij bent, hoe meer keuze!

Foto's van afgelopen edities, door Michel Heerkens.

Meer weten?

Neem contact op met Wai-Kin Chung via [email protected] of tel: 06 - 16 821 491.

Wai-Kin ChungSenior adviseur