Haagse Vrijwilligersprijzen 2021 van start!

De zoektocht naar de verborgen sterren van 2021 in Den Haag is gestart! Nomineer jouw beste, meest onmisbare vrijwilliger, vrijwilligersteam of organisatie. Dat kan tot en met 31 oktober 2021. Vrijwilligers maken de stad. Dat maakt het dit jaar nog eens extra speciaal, want 2021 is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Met de campagne Mensen maken Den Haag wordt vrijwilligerswerk nog eens extra in het zonnetje gezet. Overal in de stad zetten vrijwilligers zich in voor een socialere, groenere, creatievere, sportievere en vooral: een mooier Den Haag. Het thema van dit jaar is daarom: Vrijwilligers maken Den Haag.


Vrijwilligers maken Den Haag

In Den Haag zijn maar liefst 185.000 vrijwilligers actief. Dankzij vrijwilligers is Den Haag een stad waar mensen naar elkaar omzien en zorgen voor hun omgeving. Dit jaar is voor vrijwilligers en organisaties nog eens extra speciaal, want 2021 is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Overal in de stad zijn vrijwilligers actief en zetten zij zich in voor een nóg mooier Den Haag. Vrijwilligers zetten zich vaak op de achtergrond belangeloos in, maar zijn voor een vitale stad en zijn actieve bewoners belangrijk. Vrijwilligers zijn daarbij zelfs cruciaal. Vorig jaar maart stond ineens ieders wereld op zijn kop. Met veel creativiteit zijn tal van nieuwe initiatieven ontstaan. Organisaties en vrijwilligers hebben op een nieuwe manier een eigen draai kunnen geven aan vrijwilligerswerk en daarmee maken vrijwilligers Den Haag. 

Nomineer je beste Haagse Vrijwilliger of het beste Vrijwilligersteam!

Ook dit jaar kun je weer een vrijwilligersteam nomineren.

Heeft jouw organisatie een bijzondere vrijwilliger die een extra applaus verdient? Of een team binnen de organisatie die zich extra inzet voor de stad en een keer in de spotlight moet staan?  In de vijf onderstaande categorieën worden drie kandidaten of teams geselecteerd. Zij dingen mee naar de titel ‘Haagse Vrijwilliger van 2021’ of ‘Haags Vrijwilligersteam van 2021’.


Nomineer jouw vrijwilliger of team in één van de onderstaande categorieën. Dat kan tot uiterlijk 31 oktober 2021!

 1. Buurt en omgeving
 2. Cultuur
 3. Ontwikkeling en jeugd
 4. Sport
 5. Zorg en welzijn


Deskundige jury

Een deskundige jury kiest per categorie een top 3 van vrijwilligers of een vrijwilligersteam. Vervolgens worden uit deze lijst van genomineerden uiteindelijk de beste vrijwilligers of teams van dit jaar gekozen. Tijdens het feestelijke -en exclusieve- evenement op zaterdag 11 december 2021 worden de Haagse Vrijwilligersprijzen 2021 uitgereikt.


Prijs: De winnaars ontvangen (naast een mooie avond) de titel 'Haagse Vrijwilliger van het jaar' of ‘Haags Vrijwilligersteam van het jaar’, een overnachting in een ibis hotel naar keuze in de Benelux, een oorkonde en een verrassing. Winnende vrijwilligersteams ontvangen een verrassingscadeau die op zaterdag 11 december bekend wordt gemaakt.

Nomineer jouw Haagse organisatie!

Ook dit jaar zetten we de spotlights op vrijwilligersorganisaties. De beste, bijzonderste of meest innovatieve twee worden 11 december tijdens het evenement bekendgemaakt en winnen een geldprijs. Ook in deze categorie is het thema: Mensen maken Den Haag. De prijzen worden uitgereikt aan de organisaties die er het beste in slagen om vrijwilligers te motiveren, waarderen en om vrijwilligers te laten groeien in hun werkzaamheden.


Deelname criteria

Aan welke criteria moet jouw organisatie of initiatief voldoen om kans te maken op de prijs?

 1. De organisatie werft vrijwilligers vanuit alle geledingen in de samenleving.
 2. De organisatie sluit aan bij ontwikkelingen in de samenleving en de stad. Dat kan bijvoorbeeld zijn, het flexibel maken van het vrijwilligerswerk, of een inclusief wervingsbeleid voeren. Maar de jury staat ook open voor andere inzendingen.
 3. Een aantoonbare good practice (beleid) ten aanzien van diversiteit van de doelgroepen.
 4. De organisatie maakt vrijwilligerswerk toegankelijk voor een diverse groep: jongeren, expats, statushouders, mensen met een beperking, senioren en/of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 5. De organisatie heeft een helder beleid ten aanzien van boeien, binden en behouden van vrijwilligers.
 6. De organisatie is professioneel georganiseerd en biedt gepaste begeleiding aan haar vrijwilligers.
 7. De organisatie biedt verrassende taken aan als vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld het managen van een bijzonder event, het inzamelen van babyspullen, paardrijden met mensen met een beperking, of behalve het kopje koffie schenken ook de etalage van het buurthuis mooi inrichten. Maar ook hier geldt: de jury laat zich graag verrassen.


Prijzen voor organisaties

Alle Haagse organisaties die werken met vrijwilligers en voldoen aan bovengenoemde criteria kunnen zich aanmelden en kans maken op de eerste prijs, een bedrag van € 3.500. Organisaties die bijna aan alle criteria voldoen, komen in aanmerking voor de tweede prijs; een aanmoedigingsprijs van € 1.500. Tot en met 31 oktober kun je jouw organisatie nomineren.

Feestelijke uitreiking

Op 11 december vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Haagse Vrijwilligersprijzen. Alle genomineerde vrijwilligers(teams) en organisaties ontvangen een uitnodiging.


Invulling uitreiking 2021

Ook dit jaar zijn we nog afhankelijk van diverse coronamaatregelen. Ook jaar zal het evenement een iets andere invulling krijgen. Zo ziet het ernaar uit dat de uitreiking op meerdere plaatsen in de stad zal plaatsvinden omwille van ieders veiligheid en gezondheid. Uiteraard houden wij de actualiteiten in de gaten en zullen wij iedereen tijdig informeren, ontvang je praktische informatie en op welke locatie u 11 december wordt verwacht.

Belangrijke informatie

Privacyverklaring persoonsgegevens

Ga je jouw vrijwilliger, team of organisatie nomineren? Zij moeten akkoord gaan met het verstrekken van hun persoonsgegevens aan Den Haag Doet en evenementenbureau Rudeboy Media B.V. De persoonsgegevens worden zorgvuldig bewaard en alleen voor doeleinden van de Haagse Vrijwilligersprijzen gebruikt.


In de media

Let op! De top 3 vrijwilligers en/of vrijwilligersteams en de top 5 organisaties die door de jury uitgekozen worden, ontvangen eind oktober een uitnodiging van Rudeboy Media B.V. Ook worden er voorafgaand aan en tijdens het event van de Haagse Vrijwilligersprijzen mogelijk foto's en video-opnames gemaakt. Deze worden gedeeld op o.a. de sociale mediakanalen en op de websites van Den Haag Doet, PEP Den Haag en Gemeente Den Haag.


Het is belangrijk dat je jouw vrijwilliger hier tijdig over informeert. Zonder toestemming van de vrijwilliger kunnen wij de vrijwilliger niet meenemen in de verdere procedure.


Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met PEP Den Haag per e-mail via [email protected] of via telefoonnummer 070-302 44 44. De Haagse Vrijwilligersprijzen wordt georganiseerd door de Gemeente Den Haag, en mede mogelijk gemaakt door Den Haag Doet (Powered by PEP Den Haag), ibis Hotel City Centre en HTM.