Post | mei 2024 | Nieuws | 12 min lezen

Terugblik op: Samen voor een mooier Den Haag / Together at Home 2024

Vrijwilligersmarkt in Amare Den Haag

Op zaterdag 11 mei 2024 werd Amare het centrum voor vrijwilligerswerk en maatschappelijke betrokkenheid in Den Haag. Het evenement, georganiseerd door PEP Den Haag in samenwerking met het Residentie Orkest, Cultuurschakel, Open Amare en de Gemeente Den Haag, trok meer dan 100 lokale organisaties en ruim 1.200 vrijwilligers, zowel uit Nederlandse als Internationale vrijwilligers. Deze dag stond in het teken van het verkennen van vrijwilligersmogelijkheden!


Met dank aan video: Richard Hermoso

Fotografie: Michel Heerkens


Het was een groot succes


De Vrijwilligersmarkt 2024 was een onmiskenbaar succes. Het toonde niet alleen de bestaande inzet in de stad, maar fungeerde ook als een verbindende factor voor toekomstige samenwerkingen en projecten. Het evenement bewees dat iedereen, ongeacht achtergrond of vaardigheden, kan bijdragen aan het versterken van de gemeenschapszin in Den Haag.


Deze dag was een prachtige viering en het streven naar een betere stad!


"Met een score van 37 aanmeldingen voelen wij ons koningen te rijk. Over een week gaan we het enthousiasme bij de aspirant vrijwilligers opnieuw peilen." - Judy Anna van Hek (RTV Discuss)Een gezellige Dag vol muziek en ontmoetingen


De Vrijwilligersmarkt werd feestelijk geopend door het hoornkwartet van het Residentie Orkest, waarna een reeks optredens van lokale amateurmuziekgezelschappen volgde. Elk optreden weerspiegelde de culturele diversiteit van Den Haag. Bijzondere vermelding verdient het optreden van de Streetband FfAnderZ, die met hun energieke muziek de sfeer verhoogden. Andere optredens zoals die van het Willy Caron Muziektheaterkoor en de Muziekvereniging van Kunst Naar Kracht, onder leiding van Benson Walch, benadrukten de muzikale aanwezigheid vanuit de stad.


"94% van de aanwezigen zou het evenement aanbevelen aan vrienden of collega's".

75% van de Nederlandse aanwezigen beoordeelde het evenement als "Zeer Goed" of "Goed,” waarbij 23% het beschreef als "Fantastisch!" En 88% van de internationale bezoekers beschreef het evenement als waardevol, waarbij 71% het ongelooflijk nuttig vond. - Cijfers vanuit de Survey die na afloop verstuurd is
Engelstalige en Nederlandstalige Workshops


Naast muziek bood het evenement een reeks workshops en presentaties aan die de bezoekers inzicht gaven in verschillende aspecten van vrijwilligerswerk. Presentaties zoals "Verborgen parels uit eigen stad" door Harry Bogers gaven de bezoekers een unieke kijk op minder bekende initiatieven binnen Den Haag. De workshop "Ontwikkel jezelf, Versterk je Missie: Vrijwilligers in Bloei!" geleid door Fatma Aktaş, bood praktische tools voor persoonlijke en professionele groei binnen vrijwilligerswerk.


"Keynote speakers. I really enjoyed the presentation of The Hidden Gems of The Hague. Music was fabulous too." - Feedback vanuit SurveyToplocatie: Amare Den Haag


Amare, gelegen aan het Spuiplein, bleek de ideale locatie voor dit grootschalige evenement. Met zijn moderne faciliteiten en ruime opzet was het een perfecte achtergrond voor de diverse activiteiten van de dag. De locatie droeg bij aan een vlotte doorstroom van de bezoekers en bood voldoende ruimte voor stands van de organisaties, eet- en drinkgelegenheden, en ontmoetingsplaatsen.De impact van Diversiteit


De diversiteit onder de vrijwilligers versterkte de uitwisseling van ideeën en ervaringen, wat essentieel is voor een dynamische en inclusieve stad als Den Haag. De interactie tussen Nederlandse en internationale deelnemers bracht nieuwe perspectieven aan het licht en zorgde voor een verrijking van het netwerk aan maatschappelijke betrokkenheid.
Organisaties die aanwezig waren


488 - Opvang kwetsbaren in de samenleving.

ACCESS - Een non-profit organisatie die zich al meer dan 35 jaar inzet voor het assisteren en ondersteunen van de internationale gemeenschap in Nederland.

Amateur Anglophone Theatre Group - De AATG is een Engelstalige amateurtheatergroep gevestigd in Den Haag. Het lidmaatschap staat open voor alle nationaliteiten, zowel volwassenen als kinderen, met of zonder theatervaardigheden of -ervaring - zolang je ons enthousiasme voor theater maar deelt!

Ambassade van Den Haag - Zet zich met passie en enthousiasme in voor een gastvrij Den Haag door het ontvangen van toeristen, zakelijke bezoekers of studenten in de binnenstad of op evenementen elders in de stad.

Anders Den Haag - Armoedebestrijding en maatschappelijk werk

Armeense Culturele Vereniging Abovian - Beoefenen Armeense cultuur en taal en maken het zichtbaar in de stad en verbinden met de andere culturen.

Avrasya - Is onderscheidend met een eigen visie op emancipatie en integratie en met hun activiteiten bereiken zij veel vrouwen aan de basis van hun bestaan. Zij zijn er voor vrouwen die vorm en inhoud willen geven aan hun zelfontwikkeling.

Biblionef Nederland – Een NGO die voorziet in de behoeften van kinderen van 3 tot 18 jaar door hen toegang te geven tot nieuwe verhalenboeken en naslagwerken op scholen en in andere kinderorganisaties met een educatieve focus.

Bollywood Dansschool – Middels danslessen, coachings projecten, videoshoots en fotoshoots worden vrouwen te geholpen zichzelf te waarderen en te herpakken.

Buddy Netwerk - Buddy Netwerk is een professionele vrijwilligersorganisatie die met de inzet van Buddy's (vrijwilligers), kwetsbare mensen ondersteunt door betekenisvol 1 op 1 contact.

Bureau LWPC - Bureau LWPC ontwikkelt innovatieve concepten voor mensen in kwetsbare omstandigheden.

Buurtgezinnen - Onder het motto 'Opvoeden doen we samen', koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt.

Cardia Tabitha - Een mooie organisatie waar mensen werken die "hart voor de zaak" hebben!

Cash2Grow - promoot spaarkringen voor mensen met een krappe beurs zodat ze sociaal en financieel weerbaarder worden.

COA - Het COA biedt asielzoekers leefbare en veilige opvang en begeleidt hen naar een toekomst in Nederland of daarbuiten, in samenwerking met partners in de samenleving.

COC Haaglanden - Wij zetten ons in voor LHBTI-belangen in regio Haaglanden sinds 1947.

Community Plus – Community Plus werkt aan het gemeenschapsgevoel in Den Haag door projecten te starten en te ondersteunen op het gebied van sociale cohesie, leefbaarheid én duurzaamheid.

Coöperatie Eva en jongerencentrum De Plek - Begeleid vrouwen bij het opstarten en uitbouwen van een eigen onderneming en stimuleren jongerenparticipatie en bieden ondersteuning bij hun persoonlijke ontwikkeling.

De Getrainde Vuisten - Stichting De Getrainde Vuisten biedt diverse doelgroepen een vertrouwde sportomgeving, met traditionele sport onderdelen vanuit de Chinese en Japanse krijgskunsten.

De Luisterlijn - De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.

Den Haag Doet - Vrijwilligersvacaturebank.

Den Haag Doet Academie - is er om trainingen aan te bieden aan vrijwilligers en mantelzorgers uit Den Haag. Ontmoet andere mensen en organisaties, groei als vrijwilliger en verbind je met de stad Den Haag.

DiaB-TV - Maatschappij gezonder maken d.m.v. gezonde leefstijllessen voor het basisonderwijs groep 7en8 en 1e klas praktijkonderwijs te geven.

Dierenhospitaal en ambulancedienst Den Haag – De dierenambulance behartigt de belangen van dieren en helpt huisdieren en wilde dieren door ze te vervoeren, op te vangen, medische zorg te bieden, te herenigingen met hun eigenaar of na herstel weer een nieuw huis te geven.

Dutchbuzz - Een Engelstalig programma met nieuws, opinie en interviews dat je op de hoogte brengt van alles dat gebeurt in onze bruisende stad. Het internationale team bestaat uit radiomakers van vier continenten, voor wie Den Haag de thuisstad is.

Eekta - Vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het welzijn van de gemeenschap met een sterke focus op sociale initiatieven en veiligheid en heeft de organisatie een solide basis van vrijwilligers die enthousiast deelnemen aan diverse activiteiten.

Expatriate Archive Centre - The Expatriate Archive Centre collects and preserves the life stories of expatriates worldwide for future research.

Fair Tourism - werkt enthousiast aan duurzaam toerisme, waarbij de natuur beschermd wordt en de lokale bevolking actief betrokken wordt.

Female Ventures - is een organisatie door vrouwen, voor vrouwen. Wij stellen vrouwen in het bedrijfsleven in staat om te ondernemen door vrouwelijk leiderschap en ondernemerschap in bedrijven, MKB-bedrijven en start-ups actief te ondersteunen en te stimuleren.

Ga Den Haag - Ga Den Haag laat het beste van Den Haag zien, te voet, te water, te fiets en vanaf De Haagse Toren.

Gemiva - Gemiva ondersteunt mensen die door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of ondersteuning nodig hebben en dragen bij aan een zo goed en gewoon mogelijk leven.

Gilde Den Haag-Samenspraak - Gilde Samenspraak koppelt vrijwilligers één op één aan anderstaligen om hen beter Nederlands te leren spreken en tegelijkertijd de wederzijdse culturen te leren kennen.

Grafische Werkplaats - De werkplaats is met haar faciliteiten en uitgebreide kennis over druktechnieken een unieke en noodzakelijke schakel binnen het Haagse makersklimaat.

Grote Kerk - De stichting werkt met een enthousiast aan de openstelling van de kerk en Toren voor (buitenlandse) bezoekers en organiseren rondleidingen en lezingen en helpen bij culturele manifestaties.

Haags Verhaal - Een cultureel-maatschappelijk initiatief je een andere wereld in je eigen stad laat ontdekken door middel van verhalen, beelden en muziek.

Haagse Levensboeken - Met hulp van getrainde vrijwillige schrijvers maakt de Stichting het voor ouderen mogelijk hun levensverhaal in een boek te verwerken.

Haagse Watervrienden - Door vrijwilligers gerunde zwemvereniging voor alle leeftijden en niveaus, die zwemlessen, conditiezwemmen, wedstrijdzwemmen, bewegen voor ouderen en snorkel- en survivaldiploma’s aanbiedt.

HSV International and Dutchbat Primary School - Haagsche Schoolvereeniging – Een internationale school, waarbij tijdens de lunchpauze vrijwilligers helpen bij het eten en op de speelplaats de kinderen in de gaten houden.

Huis van Vervoering - Huis van Vervoering is dé broedplaats voor podiumkunst voor alle 55+'ers van Den Haag en omstreken.

Humanitas Haagland - Humanitas Haagland is er voor mensen die samen met een vrijwilliger op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie.

HWW zorg - Zorg organisatie in Den Haag voor goede zorg zodat iedereen zo lang mogelijk goed verzorgd kan wonen zowel thuis als in een van onze locaties.

Iedereen een Meester – Een stichting die vrijwilligers koppelt aan (basis)scholen in Den Haag om zo, als maatschappij, een bijdrage te leveren aan het leer- en leefklimaat van kinderen, waardoor zij zich op een positieve manier kunnen ontwikkelen.

Indoor Beach Centrum Lindobeach - Lindobeach zet zich in voor sociale, maatschappelijk doelen waarbij er samenwerkingen worden aangegaan met diverse instanties zoals o.a. Welzijn instanties, Jeugd en Gezin en mantelzorg instanties waarbij verbinding en ontwikkeling centraal staan.

Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag - Gratis juridisch advies aan kinderen en jongeren tot de leeftijd van 27 jaar.

KunstPost maakt kunst zichtbaar.

Leger des Heils - Regio Noordwest - Doorgaan waar anderen stoppen en samen strijden voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving met passie en impact vanuit het Christelijk geloof.

Lekkernassûh draagt bij aan een eerlijke en duurzame voedselketen in Den Haag en omgeving. Wij vormen de schakel tussen jou en lokale boeren, tuinders en andere producenten. Samen voor een eerlijke Haagse Voedselketen!

Lydia Generation - een empowerment platform voor vrouwen die ernaar streven hun potentieel te verheffen naar hun ware gemanifesteerde zelf om zo hun levensdoelen te vervullen.

Make it art worthy - Waar alles kunst mag zijn.

Mammarosa - Praten over borstkanker met iemand die jouw taal spreekt en jouw cultuur kent. Mammarosa helpt vrouwen met borstkanker die niet goed Nederlands lezen, spreken en/of schrijven. Met respect voor elke cultuur.

MEBYF - is een non-profitorganisatie die is opgericht om de Spaanstalige gemeenschap in Nederland te helpen hun ondernemerszin te ontwaken, hun potentieel te verkennen, de juiste richting te vinden en een thuis weg van huis op te bouwen.

Mentorschap Haag en Rijn - Als mentor ben je wettelijk vertegenwoordiger van jouw cliënt en draag je zorg voor een zo goed mogelijke kwaliteit van diens welzijn.

Middin - Middin helpt mensen met een beperking of niet-aangeboren hersenletsel midden in het leven te staan.

Mil Colores & Rainbow Den Haag - een organisatie van en voor vrouwen met diverse etnische achtergrond, religie, leeftijd, opleiding en/of leefstijl & Rainbow Den Haag zet zich in voor de acceptatie van seksuele diversiteit binnen de Haagse migrantengroepen.

Moeders Informeren Moeders (MIM) Den Haag - Als ouder heb je andere ouders nodig. Je wilt ervaringen delen, vragen stellen of gerustgesteld worden. Ken jij weinig moeders met wie je kan praten? Dan kan jij je aanmelden voor Moeders Informeren Moeders (MIM). Dit kan ook als je nog zwanger bent. En we hebben een ontmoetingsgroep voor vaders.

Move - Move heeft projecten gericht op kansengelijkheid en burgerschap: studenten/young professionals worden aan kinderen gekoppeld die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten, en samen duiken zij in elkaars leefwereld, ontdekken hun talenten en komen samen in actie voor een ander.

Muze’s kus – Theater maken en dialogen voeren over maatschappelijke- en sociale thema's; we willen kennis uitwisselen tussen culturen en verbindingen creëren tussen mensen.

Netwerk Haagse Helpers - Community van vrijwilligers die bouwen aan een sociaal verbonden stad, waarbij jongeren stadsgenoten helpen, inspireren en komen zelf tot bloei.

Ocan - Belangenorganisatie voor Caribische Nederlanders

Quiet Community Den Haag - Quiet helpt mensen in die leven in (stille) armoede.

RespijtHuis House Martin - RespijtHuis HouseMartin, een warm 'nest' waar dakloze mensen kunnen logeren om te herstellen van een griep of van een operatie.

Rode Kruis Haaglanden - Wij helpen kwetsbare mensen met bevorderen van zelfredzaamheid, zodat zij zich sterker en veiliger voelen en respect en hulpbereidheid bevorderen zodat in tijden van nood niemand er alleen voor staat.

ROC Mondriaan Taal + - De Taal+ school van ROC Mondriaan is voor volwassenen die de Nederlandse taal willen leren lezen, schrijven, spreken. Ook bieden wij cursussen rekenen en leren werken met de computer aan.

RTV DISCUS – Stimuleren het debat in de ruimste zin: politiek, maatschappelijk en culturee door middel van audio- en televisie-uitzendingen.

Rumi - Stichting Rumi gelooft dat iedereen, met de juiste begeleiding en de juiste benadering, in staat is actief mee te doen in de Nederlandse samenleving.

Saffier - Saffier ondersteunt (ouder wordende) mensen om zichzelf te kunnen zijn en blijven, of ze nog thuis wonen of in één van onze locaties.

School De Vrije Ruimte - De Vrije Ruimte is een democratische school voor basis- en voortgezet onderwijs op MAVO, HAVO en VWO niveau en hebben vertrouwen in de innerlijke kracht van kinderen.

SchuldHulpMaatje Den Haag - Sinds 2014 zetten Haagse SchuldHulpMaatjes zich in om Hagenaars met schulden te helpen. Vrijwillig en voor iedereen die het nodig heeft.

Scouting Haagse Hout - Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Scouting Regio Den Haag - Scouting regio Den Haag is het samenwerkingsverband van alle Haagse Scoutinggroepen.

Speelgoedbeurs - Verzamelen speelgoed, controleren het en maken er mooie cadeaus van om twee keer in het jaar uit te delen aan kinderen met een Ooievaarspas.

Stadslink - Om dromen & talenten van de stad vorm te kunnen geven, bedenkt Stadslink werkbare concepten in samenwerking met de stad en haar bewoners

Stek - voor stad en kerk - Stek ondersteunt Haagse burgers die hulp zoeken omdat zij zich in een kwetsbare situaties bevinden zoals hulp bij schulden, het invullen van formulieren, individuele financiële hulp, maar ook door hen te versterken zoals door het geven van huiswerkbegeleiding, taal- en fietslessen.

Taal aan Zee - In Den Haag oefenen meer dan 330 vrijwilligers van Taal aan Zee Nederlands met Haagse nieuwkomers en/of andere kwetsbare anderstaligen.

Tekenbeetziekten - Een ongesubsidieerde vrijwilligersorganisatie, die zich bezighoudt met het voorkomen van, voorlichten over en onderzoek doen naar tekenbeetziekten, zoals de ziekte van Lyme.

Terra Foundation - A nonprofit organization that aims to mitigate climate change by supporting the development of locally-led reforestation initiatives and social entrepreneurship in the Amazon.

Terre des Hommes – Goede doelen stichting die zich inzet tegen kinderuitbuiting wereldwijd.

The Hague Humanity Hub - brengt de Community van Vrede en Recht samen met diensten, evenementen, netwerken en meer.

The Hague International Centre - Bent u nieuw in Nederland? Wij begeleiden internationale nieuwkomers met wonen, werken en studeren in de Haagse regio.

The Hungry Mind - A volunteer run community center in the middle of the beautiful Ockenburgh.

Theater en Bistro Branoul - Grootse voorstellingen in een klein theater.

Theatergroep Drang - Een theatergezelschap dat zich richt op het bespreekbaar maken van maatschappelijke thema’s voor met name het MBO door middel van inspirerende, confronterende, multidisciplinaire en humorvolle voorstellingen.

Theosophical Society Point Loma – TSPL is er voor iedereen die zelfstandig wil denken en op zoek is naar waarheid en wijsheid.

Vereniging Haagse Kunstkring – HKK is een vereniging, die het stimuleren van de scheppende werkzaamheid van kunstenaars stimuleert, de belangstelling voor kunst bevordert en een rol speelt bij de integratie van kunst en maatschappij.

Viable Community - Internationale organisatie die zich inzet voor behoud en herstel van natuur door het organiseren van hoog efficiënte projecten.

Vitalis - Kinderen die aandacht tekortkomen koppelt Vitalis aan een vrijwillig maatje, om zo voor deze kinderen (zwaardere) jeugdhulpverlening te voorkomen.

VluchtelingenWerk Nederland (Den Haag) - VWN biedt maatschappelijke en juridische begeleiding aan statushouders.

Voedselbank Haaglanden - biedt tijdelijk voedselhulp aan iedereen die na het betalen van de vaste lasten niet genoeg geld overhoudt voor voedsel.

Volunteer The Hague - Hét gratis platform voor organisaties om in contact te komen met meer dan 60.000 internationale vrijwilligers in de regio Den Haag.

Voorall - Haagse belangenbehartiger voor mensen met een beperking

VTV - Vrijetijdsbesteding, Thuismaatjes en Vorming, biedt mensen met een beperking diverse groepsactiviteiten, thuismaatjes en 1 op 1 sportbegeleiding met de Beweegcoach in de regio’s Delft en Den Haag.

Wegelaergroep - Scouting voor jongeren met een beperking tussen de 9 en 30 jaar oud.

Wijkoverleg Statenkwartier - Voor en door alle wijkbewoners Statenkwartier

Wijkz - De Haagse welzijnsorganisatie, actief in zeven Haagse stadsdelen waar samen met inwoners gewerkt wordt aan een leefbare stad.

WZH Woonzorgcentra Haaglanden - Een leuke organisatie in de ouderenzorg, met 14 locaties en Thuiszorg.

Yasmin - Vrouwencentrum Yasmin streven naar een maatschappij waarin vrouwen in hun kracht staan.

YMCA Den Haag - Een diverse Jeugd-jongerenorganisatie dat zich bezighoudt met heel veel verschillende dingen, waaronder zomerkampen, buitenspeelactiviteiten, een sociaal buurtrestaurant, huiswerkbegeleiding, huttenbouw, muzieklessen en nog veel meer.

Zeekadet Korps Den Haag - De leukste nautische vereniging in Den Haag die jongeren enthousiast maakt/houdt voor de nautische wereld en voor jongeren die geen zin hebben om op zaterdag te voetballen of te hockeyen

Zonnebloem Den Haag - Vrijwilligers van de Zonnebloem zetten alles op alles om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. Zodat ook zij volop van het leven kunnen genieten.

Zorggroep Oldael - Zorggroep Oldael heeft twee Woon-zorgcentra in Den Haag die ouderen, die niet meer zelfstandig kunnen wonen, een thuis bieden met zorg op maat.

Zuiderparktheater - Het Zuiderparktheater organiseert activiteiten in de openlucht.

Deel blogpost